SARAJEVO

Sastanak ministrice Pavić Pečenković sa udruženjima "Zaboravljena djeca rata" i "Foča 92-95"

Razgovarano je o Zakonu o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH u kojem je prepoznata kategorija “dijete rođeno iz čina silovanja”

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. Fena

FENA

28.2.2024

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković razgovarala je danas sa predsjednicom Udruženja 'Zaboravljena djeca rata' Ajnom Jusić i pravnom konsultanticom Merjem Muhadžić, te predsjednicom Udruženja žrtava rata 'Foča 92-95' Midhetom Kaloper.

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o Zakonu o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH u kojem je prepoznata kategorija “dijete rođeno iz čina silovanja”. Razgovarano je i o postojećim resursima u sistemu socijalne zaštite Kantona Sarajevo koje bi mogli koristiti članovi tih udruženja.

Kako su kazale predstavnice Udruženja 'Zaboravljena djeca rata', zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje najveći su problemi populacije koju predstavljaju. Navele su i potrebu uspostavljanja registra, koji će sadržavati podatke o toj populaciji.

Predsjednica Udruženja žrtava rata 'Foča 92-95' Kaloper istaknula je stambeno zbrinjavanje i potrebu za banjskim liječenjem kao prioriotet za članice tog udruženja.

Ministrica Pavić Pečenković istakla je da će, u okviru resornog ministarstva, u najskorije vrijeme biti pokrenute aktivnosti na usaglašavanju Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti, civilnih žrtava rata, zaštiti porodice s djecom sa odredbama Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.