PREDSJEDNIK RS

Dodik kritikovao Krišto zbog izjava o ratu u Ukrajini: Samovoljno istupala, bez instrukcija Predsjedništva BiH

RS nije konsultovana prilikom donošenja deklaracije kojom je Rusija kritikovana na izuzetno oštar način zbog sukoba s Ukrajinom, rekao je

Milorad Dodik i Borjana Krišto. Dejan Rakita / PIXSELL - Armin Durgut / PIXSELL

S. S.

1.3.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto na samitu Ukrajina – jugoistočna Evropa u Tirani iznijela lične stavove o, kako je rekao, "specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini", a ne zvanični stav BiH.

- RS nije konsultovana prilikom donošenja deklaracije kojom je Rusija kritikovana na izuzetno oštar način zbog sukoba s Ukrajinom. Ovo je još jedan primjer samovolje političara iz Sarajeva koji istupaju samostalno, bez obaveznih instrukcija Predsjedništva BiH koje je jedino zaduženo za vanjsku politiku - rekao je Dodik u izjavi Srni.

On je kazao da je "BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da bilo kakvo istupanje i predstavljanje BiH mimo zajedničkog stava predstavnika RS i FBiH na nivou BiH predstavlja lični stav, pa tako i u ovom slučaju potpis Krišto je odraz njenog ličnog viđenja ove situacije."

- RS od početka ovog sukoba je zastupala neutralan stav i tako će i ostati, ne stavljajući se na bilo čiju stranu. Iz toga proizlazi da BiH ne može izlaziti sa stavovima za koje ne postoji konsenzus - poručio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.