DAN NEZAVISNOSTI

Profesor Husnija Kamberović: BiH ima budućnost, ali mora imati hrabre i mudre lidere

Upozorio je da je i danas BiH pred velikim izazovima, jer secesionističke snage jačaju

Kamberović: Građani odlučili da BiH bude nezavisna država. A. Bajramović / Avaz

Alen Bajramovic

1.3.2024

Nakon dužeg suočavanja sa unutarnjom krizom u izmijenjenim međunarodnim političkim odnosima nakon 1989. godine, nakon ujedinjenja Njemačke, nakon kriza koje su zahvatile Sovjetski savez, rušenja socijalizma u Istočnoj Evropi, Jugoslavija se konačno početkom '90-ih godina našla na kraju svog dugog životnog vijeka, podsjetio je na svečanoj akademiji povodom Dana nezavisnosti u Goraždu, historičar Husnija Kamberović, profesor Filozofskog fakulteta UNSA. 

On je podsjetio da 29. februar i 1. mart 1992. godine kada su građani BiH odlučili da ova zemlja nastavi svoj put kao nezavisna država.

Upozorio je da je i danas BiH pred velikim izazovima, jer secesionističke snage jačaju, a zov ideje stvaranja velikih nacionalnih država na Balkanu se širi.

- A gdje je tu Bosna i Hercegovina? Bosna i Hercegovina je stara država, ima duboko historijsko opravdanje i ja mislim da ima budućnost. Za tu budućnost će morati imati mudre i hrabre lidere. Vjerujući u tu budućnost, svima nama, svim građanima Goražda i BiH, želim čestitati i poželjeti sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine - poručio je Kamberović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.