OTVORITI PREGOVORE

Stjepan Mesić za "Avaz": To treba biti jasno i Beogradu, i Zagrebu, Bosna i Hercegovina je činjenica koja se ne može promijeniti

Evropa mora reći do kada će pregovori trajati i kada će BiH biti članica EU, poručio je Mesić

Mesić: Veliki prijatelj BiH. Avaz

Alen Bajramovic

1.3.2024

Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan nezavisnosti i želim im puno uspjeha na njihovom putu za Evropu, izjavio je za "Avaz“ bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

- To bi trebalo biti jasno i u Beogradu, i u Zagrebu, Bosna i Hercegovina je činjenica koja se ne može promijeniti. Bosna i Hercegovina je nezavisna država i u tom smislu s njom se treba računati na ovom evropskom prostoru. Zato je sada vrijeme da što prije BIH otvori pregovore sa EU i napravi prve korake prema EU. Bez udružene Evrope, EU neće biti veliki igrač – dodaje Mesić.

Veliki prijatelj BiH naglašava da je, 32 godine od historijskog referenduma, ali i od početka surovog rata, konačno vrijeme da se našoj zemlji otvori evropska perspektiva, ali jasno definiranim datumom početka pregovora i prijema u članstvo EU.

- Cijela Evropa što prije mora biti ujedinjena i biti kontinent koji isključuje rat kao političko sredstvo. Dok god se ne ujedini u EU čitav evropski prostor, dotle taj zadatak neće biti izvršen. Evropa mora progledati i napraviti prvi korak, a datum početka pregovora ne može biti dan koji će eventualno doći. Taj datum mora biti određen. Evropa mora reći do kada će pregovori trajati i kada će BiH biti članica EU – kaže bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.