ODRŽANA CERREMONIJA

Potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji između BiH i Italije

Sporazum je potpisan u okviru posjete zamjenika premijerke i ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antonia Tajanija

Potpisivanje ugovora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Anadolija

4.3.2024

U okviru posjete zamjenika premijerke i ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antonia Tajanija Bosni i Hercegovini u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu održan je skup pod nazivom Ekonomski dijalog: Italija – BiH, a tom prilikom je održana i ceremonija potpisivanja bilateralnog Sporazuma o ekonomskoj saradnji između ove dvije zemlje.

Skupu su prisustvovali brojni domaći i italijanski poduzetnici, a o saradnji i mogućnostima i važnosti njenog jačanja govorili su ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, šef italijanske diplomacije Tajani i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Upravo Košarac i Tajani su potpisali Sporazum o ekonomskoj saradnji BiH i Italije.

Domaćin skupa i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković istakao je da je Italija veliki investitor u BiH i da je BiH prošle godine u Italiju izvezla robe u vrijednosti od 1,5 milijardi konvertibilnih maraka.

“Ovaj događaj govori u prilog činjenici da je ovo poseban pečat da je Vanjskotrgovinska komora prepoznata kao iskreni partner privredne zajednice BiH prema njenom cjelovitom jasnom evropskom putu. To smo više puta pokazali kroz sudjelovanje u Eurokomori, kroz sudjelovanje u Evropskom parlamentu preduzeća, gdje smo uspjeli uvesti u poslovnu zajednicu posebno poglavlje takozvani business chapter da se čuje glas onih na koji se taj evropski put ujedno i odnosi“, rekao je Vuković.

Predsjednik Udruženja italijanskih preduzeća u BiH Đuzepe Franki istakao je da preduzeća koja predstavlja u BiH nisu toliko brojna, ali da su veoma kvalitetne firme koje predstavljaju različite sektore međunarodne industrije.

“Ova preduzeća predstavljaju ono što Italija izvozi i na međunarodno tržište. Posjeta ministra Tajanija danas je izuzetno važna jer Italija želi održati odnose sa Evropom i svijetom, ali posebno sa vezama sa zemljama istočne Evrope i zemljama Zapadnog Balkana. Ja sam poduzetnik koji je stvorio preduzeće prije 20 godina ovdje u BiH. Iako su se uvjeti promijenili, smatram da je ovo velika šansa, ne samo za trgovinu ovdje, već uopće na globalnom planu. Moja poruka svim poduzetnicima je da budu hrabri“, poručio je Franki.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto istakao je da je na ovaj skup stigao tokom pauze sjednice Vijeća ministara BiH prije rasprave o Zakonu o sprečavanju interesa, za koji je kazao da će biti ključni iskorak BiH u preuzimanju pravne stečevine Evropske unije.

“Nije samo stvar birokratske prirode u smislu prepisivanja zakona iz EU-a, već je ovo suština da ne bi morali bilateralno sa svakom članicom EU-a raditi sporazume“, kazao je Forto i dodao da bez tržišta Evropske unije bh. privreda ne bi mogla opstati.

Potpredsjednik Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Košarac je istakao da je vrlo jasno definisan vanjskopolitički cilj BiH i da je to članstvo u Evropskoj uniji.

“Ono što je značajno da institucije ulažu kontinuirani napor kako bismo ispunili određene standarde i pomogli realnom sektoru“, kazao je Košarac.

Ukazujući na činjenicu da više od 70 bh. izvoza roba ide upravo u zemlje Evropske unije, Košarac je kazao da to treba očuvati i unapređivati.

“Naše opredjeljenje je upravo na tom planu da sa evropskim partnerima radimo na ispunjavanju uslova i standarda kako bi naši privrednici mogli biti etablirani na tržištu Evropske unije“, kazao je Košarac.

On je izrazio uvjerenje da danas potpisani Sporazum i ekonomskoj saradnji između BiH i Italije hoće unaprijediti bilateralne odnose.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.