NA VLAŠIĆU

Održana obuka za korištenje savremenih tehnologija za spašavanje u zimskim uvjetima

NICS je napredni sistem za komunikaciju i koordinaciju akcija spašavanja, razvijen uz podršku NATO programa Nauka za mir i sigurnosti

Ministarstvo sigurnosti BiH - Avaz
Ministarstvo sigurnosti BiH - Avaz
Ministarstvo sigurnosti BiH - Avaz
Ministarstvo sigurnosti BiH - Avaz
Ministarstvo sigurnosti BiH - Avaz
+2
N. Aj.

7.3.2024

Provjera sposobnosti službi zaštite i spašavanja da zajedno djeluju u spasilačkim misijama u zimskim uvjetima, održana je na Vlašiću uz korištenje savremenih sistema za koordinaciju i komunikaciju u slučaju nesreća.

Uz obuku lokalnih službi zaštite i spašavanja za korištenje NICS sistema, održana je i terenska vježba, na kojoj je učestvovalo oko 60 predstavnika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Federalne uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, Odjela za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH, civilnih zaštita Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Unsko-sanskog kantona, Helikopterskog servisa RS i Vatrogasne jedinice Banja Luka.

NICS sistem je napredni sistem za komunikaciju i koordinaciju akcija spašavanja, razvijen uz podršku NATO programa Nauka za mir i sigurnost (SPS). Primjena ovog sistema je u nekoliko prirodnih nesreća u BiH pokazala da je koristan alat koji je olakšao spasiocima pretragu terena i pravovremenu razmjenu informacija i koordinaciju akcija spašavanja.

Ministarstvo sigurnosti BiH, u saradnji s civilnim zaštitama entiteta i Brčko distrikta BiH će nastaviti obuke i podizanje spremnosti civilnih zaštita na lokalnom nivou za korištenje novih tehnologija u slučaju prirodnih i drugih nesreća.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.