MEĐUDRŽAVNI PROJEKAT S CG

Edin Forto za "Avaz": Vrijeme je da konačno stavimo tačku na višedecenijsku sramotu

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je već osiguralo 2,5 miliona KM

Forto: Ravnomjerno finansiranje izgradnje mosta. Armin Durgut / Pixsell

Alen Bajramovic

7.3.2024

Parlament Crne Gore na sjednici održanoj na Cetinju usvojio je prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare u Šćepan polju. 

Time se stvaraju pretpostavke za početak izgradnje najvažnijeg objekta na trasi magistralne ceste Foča – Plužine, koja sa bosanskohercegovačke strane predstavlja najlošiju i jednu od najopasnijih cesta u našoj zemlji, iako povezuje dvije susjedne države.

Najgori magistralni put u Evropi

- Izgradnja puta Sarajevo - Podgorica je državni prioritet. Vrijeme je da konačno stavimo tačku na višedecenijsku sramotu i najgori magistralni put u Evropi – kazao je za “Avaz” ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto.

Prema usvojenom sporazumu, dodaje, Crna Gora i BiH će izgradnju mosta ravnomjerno finansirati, a Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je već osiguralo 2,5 miliona KM.

Uticaj na okoliš

- U toku je revizija glavnog projekta mosta, kao i izrada glavnog projekta za pristupnu saobraćajnicu sa crnogorske strane. Radi se revizija procjene uticaja na okoliš, te provode aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta. 

Zajedničko međudržavno operativno tijelo za realizaciju ovog sporazuma održaće sastanak do kraja mjeseca, gdje će se razgovarati o finaliziranju aktivnosti i raspisivanju tendera za gradnju mosta čiju objavu očekujemo na ljeto tekuće godine – ističe Forto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.