MOSTAR

Bećirović s mostarskim muftijom Salemom ef. Dedovićem: Nužno pojačati međuvjerski dijalog

Muftija Dedović je istakao da su muslimani opredijeljeni da zajedno s katolicima i pravoslavcima na ovom području grade budućnost

Bećirović s mostarskim muftijom. FENA

D. H.

8.3.2024

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s mostarskim muftijom Salemom ef. Dedovićem o aktuelnoj situaciji u Mostaru te o potrebi nalaženja rješenja koja su u interesu svih građana i naroda u Mostaru, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Bećirović je naglasio da vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini međureligijskim dijalogom daju značajan doprinos približavanju i međusobnom razumijevanju u bh. društvu. Stoga je nužno podržati i ojačati taj dijalog te ga proširiti na sve segmente društva. Saradnja vjerskih zajednica s institucijama na svim nivoima je od velike važnosti i potrebno je raditi na njenom unapređenju.

Muftija Dedović kazao je da budućnost u multietničkom Mostaru treba graditi na osnovama ravnopravnosti i punog poštivanja ljudskih prava. Do svih rješenja u Mostaru treba dolaziti dogovorom i dijalogom, a ne jednostranim rješenjima.

Muftija Dedović je istakao da su muslimani opredijeljeni da zajedno s katolicima i pravoslavcima na ovom području grade budućnost, uz međusobno uvažavanje i toleranciju.

U tom smislu, Mostarsko muftijstvo očekuje od gradskih vlasti u Mostaru da uskoro odobri izgradnju Interkulturnog centra „Mevlana“ na lokaciji Lakišića harem.

Član Predsjedništva BiH poručio je da budućnost Mostara i Bosne i Hercegovine treba graditi na osnovama pravednosti i rješavajući otvorena pitanja dijalogom i dogovorom.

U tom kontekstu je Bećirović podržao prijedlog mostarskog muftije za izgradnju Interkulturnog centra „Mevlana“ s ciljem povezivanja građana Mostara i afirmiranja ljudskih prava i sloboda svih građana ovog grada.

Gradske vlasti Mostara ne treba da favoriziraju jedan narod već treba da budu u funkciji svih građana Mostara, navodi se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.