MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Aktivistički marš u Sarajevu: Za nas, 8. mart moguće je obilježiti samo otporom

Dajte nam da dišemo, dajte nam slobodu izbora, pružite nam podršku i zaštitu da budemo najbolja verzija sebe, poruka je okupljenih

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Anadolija

8.3.2024

Aktivisti i aktivistkinje za ženska prava organizirali su danas u Sarajevu aktivistički marš povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, javlja Anadolu.

Skup je počeo na platou ispred Sarajevo City Centra (SCC), odakle su aktivisti marširali centrom glavnog grada Bosne i Hercegovine rutom prema Pozorišnom trgu “Susan Sontag“.

Cilj aktivističkog marša

Organizatori marša iz Fondacije CURE ranije su poručili je cilj bio da se i ovog puta okupe svi koji dijele želju za državom ravnopravnih građana i građanki i da pokažu otpor prema opresiji patrijarhata, mržnje, diskriminacije, nasilja i ratova.

Ovogodišnji slogan za 8. mart glasi: Ja – Ti – Mi – UJEDINJENI/E PROTIV #diskriminacije #nasilja i ratova #siromaštva“, poručili su iz Fondacije CURE.

- Dok još uvijek imamo glas, MI želimo svojim glasom iskazati svoje neslaganje, svoj otpor, svoju bol, zaustavite ratove ODMAH, zaustavite nasilje ODMAH, zaustavite diskriminaciju ODMAH, iskorijenite siromaštvo SADA! Rat u Palestini tiče se i nas! Zaustavite rat u Gazi SADA! Istražite ratne zločine! Niti jedno nasilje ne smije proći nekažnjeno! - poručili su organizatori marša u Sarajevu.

Poruke okupljenih

Okupljeni su poručili da zahtijevaju da se poštuju ljudska prava i da ljudi žive bez nasilja.

- Dajte nam da dišemo, dajte nam slobodu izbora, pružite nam podršku i zaštitu da budemo najbolja verzija sebe - još je jedna poruka sa skupa.

Međunarodni dan žena, posvećen je ženama i njihovim ekonomskim, političkim i građanskim pravima i društvenim ostvarenjima.

- Za nas, Međunarodni dan žena, 8. mart, moguće je obilježiti samo otporom - poručili su organizatori.

Organizatori su objavili i Proglas protiv diskriminacije, nasilja i ratova, siromaštva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.