ROČIŠTE U SUDU BIH

Debevec i Osmica ne smiju maknuti iz kuće: Zabranjuje im se komuniciranje sa svjedocima, predloženo oduzimanje i putnih isprava

Istraga nije okončana, Osmica je kontaktirao s uposlenikom OSA-e Kreletu, a Debevec iz zatvora zvao svjedokinju da skloni spise, rekao je tužilac

Mehmedagić i Debevec: Predložene im mjere zabrane. Avaz

11.3.2024

U Sudu BiH je održano ročište prema prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane Ranku Debevcu, suspendiranom predsjedniku Suda BiH, i Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Ročište je održano pred sudijom Mirsadom Strikom. Umjesto tužiteljice Bojane Jolović, prijedlog mjera zabrane iznio je tužilac Feđa Fejzagić.

Mjere zabrane identične za obojicu

- Mjere zabrane koje predlaže Tužilaštvo su identične za obojicu osumnjičenih i to mjera kućnog pritvora, dakle zabrana napuštanja mjesta boravišta, odnosno porodičnog doma uz provjeru ovlaštenih službenih lica najmanje tri puta sedmično.

Potom privremeno oduzimanje putnih isprava, odnosno zabrana putovanja, to jeste napuštanja Bosne i Hercegovine.

Te treća zabrana koja se odnosi na sastajanje s određenim osobama, drugim osumnjičenim u ovom postupku, Vasvijom Vidović i Milisavom Pijukom.

Također, osumnjičenim se zabranjuje sastajanje sa svjedocima koja ćemo pismeno dostaviti Sudu – kazao je tužilac Fejzagić.

Tužilac je rekao da postoji opći uslov za određivanje mjera zabrane jer su osumnjičeni, kako je kazao, mnogo puta ranije pokazali sklonost za utjecaj na svjedoke, odnosno ometanje same istrage.

Dokaz sklonosti utjecaja na svjedoke

- Naglašavamo da istraga u ovom predmetu još nije okončana. Podsjećamo da je Osman Mehmedagić Osmica kontaktirao Mišu Kreletu, uposlenika OSA-e i davao mu upute šta će govoriti u Tužilaštvu. Također, podsjećamo da je zatvorski stražar (op.a. u Vojkovićima) ostvarivao kontakt u ćeliji s Mehmedagićem, da se prenose određene informacije, sve to pokazuje sklonosti za utjecaj na svjedoke i istragu.

Također, podsjećamo da je Ranko Debevec, nakon što je uhapšen, iz policijske agencije nazvao svjedokinju i rekao joj da skloni određene spise iz kancelarije Suda BiH kao i da je pokušao sakriti mobilni telefon preko advokatice – kazao je tužilac Fejzagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.