ANALITIČAR ESI

Adnan Ćerimagić za "Avaz": Mnogi će reći da BiH nije zaslužila početak pregovora, ali zaboravljaju najmanje tri stvari

Otvaranje pregovora o članstvu prije svega znači puno, puno više konkretnog i teškog rada za bh. politiku i javnu upravu, kazao je Ćerimagić

Adnan Ćerimagić. Facebook

Alen Bajramovic

12.3.2024

Odluka Evropske komisije da preporuči otvaranje pregovora o članstvu s BiH je dobra vijest, koja otvara mogućnosti za novi i kvalitetniji nivo odnosa EU i BiH, kaže analitičar Evropske inicijative za stabilnost iz Berlina Adnan Ćerimagić.

Težak rad

U razgovoru za Avaz Ćerimagić tvrdi kako će danas mnogi samouvjereno tvrditi da BIH nije zaslužila da otvori pregovarački proces, ali da zaboravljaju najmanje tri stvari.

- Prvo, da su ovo Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH od januara prošle godine uradili više nego što su prethodni sazivi uradili od kada je objavljeno mišljenje Evropske komisije u maju 2019. Drugo, da je nivo provedenih reformi srazmjeran ponudi EU za BiH. 

Otvaranje pregovora o članstvu prije svega znači puno, puno više konkretnog i teškog rada za bh. politiku i javnu upravu. Bez usvajanja EU zakonodavstva i standarda neće biti članstva u EU. U isto vrijeme treba znati da Albanija i Sjeverna Makedonija, četiri godine nakon odluke o otvaranju pregovora nisu otvorili nijedno poglavlje. 

A iskustvo Crne Gore od 12 godina pregovora, koji još ne vode ka članstvu, pokazuje da otvaranje ne znači članstvo u nekom razumnom vremenu.

I treće, nivo reformi i politička situacija u BiH rezultat je decenija pogrešne politike EU, koja je pred BiH postavljala uslove koji nikada nisu postavljani ni pred jednu drugu zemlju i koji su bili duži i teži - ističe Ćerimagić.

Pozitivan odgovor

Nakon preporuke Evropske komisije on očekuje da i odluka zemalja članica bude pozitivna, a prvi pripremni sastanak bit će održan već sutra. 

Neizvjesno je samo to hoće li odluka biti takva da otvori put tehničkim pripremama pregovora, kao u slučaju Ukrajine i Moldavije u decembru, ili će zemlje članice očekivati dodatne reforme uoči svakog od sljedećih koraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.