NAKON NAJAVA IZ BRISELA

Trojka: Uspjeli smo, iako nas je naš pristup vođenja odgovorne politike izlagao optužbama "patriota"

Znali smo dobro da će tek otvaranjem pristupnih pregovora moći biti otvorene neke druge vrlo važne teme o kojima dosad nije bilo konsenzusa

Trojka: Ponosni na rezultate. Avaz

E. Ć.

12.3.2024

Stranke trojke, odnosno SDP, NiP i Naša stranka, oglasile su se nakon izjave predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) da će EU dati zeleno svjetlo BiH za otvaranje pristupnih pregovora.

- Pozdravljamo najavu otvaranja pregovora s EU. To je bilo jedno od naših najvećih predizbornih obećanja građanima i jedan od najvećih političkih ciljeva koje smo planirali ostvariti. 

Kvalitet života građana

Najavljeno otvaranje pristupnih pregovora nesumnjivo bi se odrazilo na kvalitetu života naših građanki i građana, a ta kvaliteta će rasti kako budemo dodatno usklađivali bh. standarde s evropskim, sve do konačnog punopravnog članstva. 

Također, vrlo je važno što bi se otvaranjem pristupnih pregovora dodatno širio evropski, zapadni utjecaj u BiH te bi mogućnosti drugih globalno-političkih utjecaja bile smanjene na najmanju mjeru - poručeno je u zajedničkom saopćenju.

Iz stranaka trojke nisu krili zadovoljstvo činjenicom da je EU prepoznala njihove napore u posljednjih godinu dana. Ističu i da tim povodom žele reći da su jedini kvalitativni pomak u strukturi vlasti u odnosu na prethodnu stranke trojke.

Strana otvorena za pregovore

- Nedostajala je na bh. političkoj sceni strana otvorena za pregovore, strana koja je znala o čemu se može, a o čemu ne može postići dogovor i nerješive probleme mudro ostavljala po strani dok za njih dođe vrijeme. 

Mi, stranke trojke, bili smo ta strana. Znali smo dobro da će tek otvaranjem pristupnih pregovora moći biti otvorene neke druge vrlo važne teme o kojima dosad nije bilo konsenzusa - navodi se u saopćenju.

Posebno su naglasili kako ih je "njihov pristup strpljivog vođenja odgovorne politike izlagao lažima i optužbama "tzv patriota bez pokrića", ali da je to sve mala žrtva za veliko dobro koje su postigli".

Dodali su kako je ovo dosad najvažniji korak na putu BiH ka Evropskoj uniji, ali ne i najvažniji u cijelom procesu priključenja.

- Odmah nastavljamo dalje, do što skorijeg članstva u društvu najnaprednijih - poručili su iz stranaka trojke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.