O OTVARANJU PREGOVORA

Italijanski ambasador za "Avaz": Ovo mora biti poticaj da se proces usklađivanja s EU nastavi s najvećom odlučnošću i brzinom

Smatra da otvaranje pregovora o pristupanju bi nagradilo značajne napore koje su vlasti BiH uložile da zemlju usklade sa standardima EU

Marko Di Ruca. Avaz

13.3.2024

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen jučer je potvrdila da će predložiti Evropskom vijeću otvaranje pregovora sa BiH.

Jedan od najvećih lobista za takvu odluku bila je Italija, čiji je ministar vanjskih poslova Antonio Tajani se često sastajao, kako sa bh. šefom diplomatije Elmedinom Konakovićem, tako i sa brojnim zvaničnicima u Briselu.

O značaju ovakve odluke Evropske komisije razgovarali smo sa ambasadorom Italije u BiH Markom Di Rucom. 

- Sa italijanske strane, sa posebnim zadovoljstvom pozdravljamo najavu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom u potpunosti je u skladu s našom cjelokupnom akcijom da potaknemo i podržimo evropske perspektive zapadnog Balkana. Nedavna posjeta Sarajevu potpredsjednika Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Antonija Tajanija, koju je obavio zajedno sa njegovim austrijskim kolegom Aleksanderom Šalenbergom, posebno je imala za cilj da ohrabri sve glavne institucionalne igrače u zemlji da nastave bez odlaganja na putu europskih reformi, pred odluku Evropskog vijeća od 21. do 22. marta - naveo je Di Ruca za portal "Avaza".

Smatra da otvaranje pregovora o pristupanju bi nagradilo značajne napore koje su vlasti BiH uložile da zemlju usklade sa standardima Evropske unije u različitim sektorima koje je utvrdila Komisija i važne korake naprijed u tom smislu koji su nedavno postignuti. 

- U isto vrijeme, ovaj povoljan razvoj mora biti poticaj da se ovaj proces usklađivanja nastavi s najvećom odlučnošću i brzinom. Ministar Tajani je i na pres konferenciji održanoj povodom posjete bio vrlo jasan: budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji i Italija želi i dalje biti precizna referentna tačka u procesu približavanja zemlje u Briselu. Podsjećam da Italija vodi mnoge twinning i evropske projekte koji imaju za cilj uskladiti zakonodavstvo BiH sa zakonodavstvom Evropske unije u područjima od ključne važnosti: naša podrška evropskim težnjama Bosne i Hercegovine stoga nije samo visoka diplomatija nego također svakodnevni rad, marljiv i konkretan, uz bok vlastima ove zemlje - poručio je Di Ruca za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.