OTVORENA BROJNA POLJA

Poručeno da su vlasti za godinu uradile više nego prethodne za 10 godina: Evo koji su se pomaci u BiH desili

Ovakva izjava je bila ozbiljan udarac za SDA i DF, koje su jedine stranke koje više nisu dio vlasti

Predstavnici državne koalicije. Fena

13.3.2024

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) jučer je pohvalila napore vlasti u BiH za usklađivanje s procesima Evropske unije te poručila da će predložiti otvaranje pregovora.

Ono što je posebno privuklo pažnju jeste izjava da je ova vlast za godinu uradila više nego što je urađeno u prethodnih 10 godina.

Tako bi BiH, uz činjenicu da su se promijenile geopolitičke okolnosti, za period od svega 15 mjeseci mogla doći od kandidatskog statusa, do otvaranja pregovora.

Ovakva izjava je bila ozbiljan udarac za SDA i DF, koje su jedine stranke koje više nisu dio vlasti, ali su bile u prethodnom periodu, a koje su stranke trojke često optuživale za izdaju.

Na drugoj strani, trojka je sve nade položila na otvaranje pregovora, što će se na kraju, najvjerovatnije, pokazati i uspješnom strategijom, ukoliko Evropsko vijeće potvrdi odluku.

U nastavku vam donosimo šta je vlast koju predvodi trojka, SNSD i HDZ uradila u prethodnih 15 mjeseci, a što je Evropska unija prepoznala kao napredak.

Kako je navedeno, Direkcija za evropske integracije je završila program za evropske integracije te je on podnesen Evropskoj komisiji početkom ovog mjeseca, a očekuje se da on naknadno bude usvojen od Vijeća ministara BiH.

Zakon o VSTV-u

Državni parlament je usvojio izmjene i dopune integriteta Zakona o VSTV-u u septembru 2023. godine. Određene odredbe koje su ograničavale pravo međunarodnih stručnjaka na pristup ličnim podacima ispravljene su u januaru 2024. godine. Ističe da to znači da provjere integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i VSTV-a članova se sada mogu provoditi.

Naglasili su da se radi na novom Zakonu o VSTV-u, koji treba biti ubrzo finaliziran i usvojen u skladu s mišljenjem Venecijanske komisije. Državne vlasti su potcrtale EU da očekuju da će nacrt biti završen do aprila 2024. godine i dostavljen Venecijanskoj komisiji na novo mišljenje, prije usvajanja od Vijeća Ministara i puštanja u parlamentarnu proceduru.

Podsjećaju i da Ministarstvo pravde završava nacrt zakona o sudu BiH i smatra se da će u toku ovog mjeseca biti usvojen.

Bitan segment je usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji su prošle sedmice u hitnoj proceduri usvojili i Predstavnički dom i Dom naroda PSBiH.

Procjena rizika

Usvojen je i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u februaru ove godine. Tim zakonom unapređuju se odredbe o procjeni rizika i osigurava stalno koordinaciono tijelo za sve nadležne organe za njegovu pripremu, u skladu s acquis-em EU.

Procjena rizika za BPPN/BPFT na virtuelnoj imovini uz Akcioni plan za 2024-2027 usvojeno je na Vijeću ministara početkom februara ove godine.

Ističe se i da su radne grupe finalizirale nacrt novog zakona o zaštiti ličnih podataka, što je preduslov sa stupanje na snagu Eurojusta. Osim toga, Evropska unija je pohvalila i Strategiju javnih nabavki za period 2024.-2028. godinu, koja je finalizirana i čeka na usvajanje od Vijeća ministara.

U polju brobe protiv teškog i organizovanog kriminala istakli su potvrđivanje kazne protiv bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića.

- Ovo je prva pravosnažna sudska presuda o korupciji na visokom nivou – istakli su.

U polju upravljanja migracija naglašeno je usvajanje Zakona o strancima u avgustu prošle godine te su naglasili da je Vijeće ministara usvojilo strategiju i akcioni plan za migracije.

Sporazumi o readmisiji i implementacioni protokoli su generalno na zadovoljavajućem nivou, istakli su.

Bitan segment je i to što je krajem prošle godine Vijeće ministara usvojilo pregovarački mandat o statusnom ugovoru Frontexa, a koje je kasnije usvojilo i Predsjedništvo. Glavni pregovarači su imenovani, čime je omogućen početak pregovora.

Usklađivanje s viznom politikom

BiH se dodatno uskladila s viznom politikom EU uklanjanjem Omana s liste bezviznog režima.

Finaliziran je i nacrt novog zakona o kontroli granica, koji je usklađen s evropskim standardima, a uskoro bi ga Ministarstvo sigurnosti trebalo dostaviti Vijeću ministara na usvajanje. Novi nacrt strategije i akcionog plana 2024.-2029. o integrisanom upravljanju granicom, čiji je cilj usaglašavanja s acquis-em EU, spreman je za usvajanje od Vijeća ministara.

Podsjećaju i da je u RS ukinuta smrtna kazna te da je NSRS izmijenila Zakon o ombudsmanu za ljudska prava i označila ga kao nacionalni preventivni mehanizam protiv mučenja i zlostavljanja.

Naglašeno je i da su tužilaštva i agencije za provođenje zakona imenovali kontakt osobe za novinare. Prva obuka, koju je finansirala EU, održana je krajem februara.

Istaknuto je i da je u toku formiranje radne grupe za izradu novog zakona o javnom RTV sistemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.