SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Eskobar o Dodikovim prijetnjama otcijepljenjem: Osiromašeni entitet sa 750.000 ljudi se ne može suprostaviti NATO-u

Međunarodna zajednica posvećena je nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, istakao je

Eskobar: Jasna poruka. Anadolija

E. Ć.

15.3.2024

Izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Escobar) prokomentarisao je prijetnje predsjednika RS da će otcijepiti manji bh. entitet.

Novinarka Radio Slobodna Evropa je rekla kako Dodik navija za Donalda Trampa (Trump) na američkim predsjedničkim izborima. Upitala je Eskobara da li ima straha o proglašenju nezavisnosti RS ako Tramp pobijedi.

Dodik nanosi štetu

Eskobar je kratko odgovorio kako nema takvog straha. 

- Međunarodna zajednica posvećena je nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage u BiH. Imamo visokog predstavnika s ogromnim ovlaštenjima. 

I NATO je više puta ponovio da neće dopustiti bezbednosni vakuum u BiH. Tako da, Dodikove izjave nanose štetu, ali ne mislim da osiromašeni entitet od 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, ima kapacitet da se suprotstavi NATO-u ili da proglasi nezavisnost koja bi bila održiva - rekao je Eskobar.

Sigurnosne garancije

Dodao je kako Bosna i Hercegovina može imati sigurnosne garancije NATO-a.

Osim toga, Eskobar je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kazao kako Kosovo ima snažne sigurnosne garancije Sjedinjenih Američkih Država, te da ima podršku da postane članica NATO-a, Evropske unije i UN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.