PRIJETNJE TUŽIOCIMA

Tužilaštvo BiH zatražilo od policijskih agencija da provjere izjavu Fadila Novalića, čeka ga nova optužnica?!

Također, jedan ajet kaže da je dobro oprostiti, ali možete i vratiti. Ja sam se odlučio da vratim, rekao je Novalić.

Fadil Novalić. Pixsell

M. Aš.

20.3.2024

Iz Tužilaštva BiH danas su odgovorili na upit "Avaza" šta će poduzeti zbog prijetnji koje je presuđeni bivši premijer FBiH uputio na društvenim mrežama državnim tužiocima.

Objavio video

Novalić je, između ostalog, na Facebooku, u objavljenom videu poručio:

 - Isti ovi tužioci, ima ih četiri, to je dio mafije kriminalne u pravosuđu. Oni su vidjeli priliku u respiratorima da naprave skandal. Ja sam također mogao, emotivno to, mnogo teže doživjeti. Međutim, ja sam to ovako sabrao: Ako oni mene emotivno oštete, ja neću moći ništa učiniti da se ti ljudi kazne ili udalje. Također, jedan ajet kaže da je dobro oprostiti, ali možete i vratiti. Ja sam se odlučio da vratim - rekao je Novalić.

Na njegove navode, iz Tužilaštva nam je rečeno:

 - Tužiteljstvo BiH zatražilo je od nadležnih agencija za provedbu zakona, da se izvrše određene provjere u vezi s navodima koji su izneseni - stoji u odgovoru.

Prema informacijama "Avaza" Novalić bi vrlo lako mogao biti optužen za krivično djelo "Ometanja rada pravosuđa" iz krivičnog zakona FBiH.

Prijetnju ili zastrašivanje

U članu 241, jasno stoji: 

 Ko koristi fizičku silu, prijetnju ili zastrašivanje kako bi spriječio sudiju, tužioca ili službeno lice organa za provođenje zakona, da vrše službenu dužnost u vezi s krivičnim postupkom koji se vodi po zakonu Bosne i Hercegovine, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.