DRŽAVNI MINISTAR

Forto u Briselu: Optimista sam mada nije sigurno kakvi mogu biti dodatni evropski uvjeti

Forto je optimističan u pogledu sutrašnje odluke Evropskog vijeća, ali nije siguran, ponovio je, koji će biti dodatni uslovi "osim onoga što je već re

Edin Forto. Fena

FENA

20.3.2024

Dan uoči zasjedanja Evropskog vijeća i odlučivanja o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ministar prometa i komunikacija BiH i predsjednik Naše stranke Edin Forto izjavio je u Briselu da očekuje pozitivnu odluku mada nije sigurno kakvi dodatni evropski uvjeti, "osim onih koje smo već čuli“, mogu biti ispostavljeni Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka s evropskom komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varheljijem, Forto je za N1 izjavio da je nacrt evropske odluke spreman, ali i da niko ne zna tačno o kojim uslovima može biti riječ.

Ako Vijeće i da "zeleno svijetlo" za otpočinjanje pregovora, moramo u Bosni i Hercegovini donijeti zakon o sudovima jer sljedeći korak ne bi mogao biti učinjen bez toga, kazao je Forto, pozivajući političke aktere u BiH da učine sve kako bi taj posao bio završen.

Forto navodi i da su neke članica Evropske unije skeptične u pogledu stvarnih namjera u Bosni i Hercegovini za preduzimanje još dosta potrebnih koraka. Osim toga, Francuska je nezadovoljna nekim aspektima otvaranja pregovora za Ukrajinu, smatrajući da su u težim uvjetima nego za Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, Forto je optimističan u pogledu sutrašnje odluke Evropskog vijeća, ali nije siguran, ponovio je, koji će biti dodatni uslovi "osim onoga što je već rečeno“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.