GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

Članice OSCE-a podržale izvještaj Misije u BiH, evropske integracije i osudile postupke iz RS-a

Nekoliko važnih zemalja, poput Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Norveške, Turske i Makedonije dalo je podršku izvještaju i BiH

Misija OSCE-a. OSCE

FENA

22.3.2024

Ponosni smo što Misija OSCE-a u BiH nastavlja biti pouzdan i vrijedan partner za institucije i ljude na terenu u Bosni i Hercegovini, saopćilo je malteško predsjedništvo Organizacije za sigurnost i saradnji u Evropi nakon što je u četvrtak, u sjedištu organizacije u Beču, šef Misije OSCE-a u BiH Brian Ageler predstavio godišnji izvještaj misije Stalnom vijeću OSCE-a.

- Zahvaljujemo se ambasadoru i njegovom timu predanih profesionalaca na njihovoj nepokolebljivoj posvećenosti - objavilo je malteško predsjedništvo na X-u, bivšem Twitteru.

Prezentaciji izvještaja prisustvovala je i ambasadorica BiH pri OSCE-u Danka Savić, koja je u izjavi za Fenu potvrdila da je ambasador Aggeler dobio veliku podršku za sve što OSCE radi u BiH.

Osim Delegacije Evropske unije pri OSCE-u, nekoliko važnih zemalja, poput Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Norveške, Turske i Makedonije dalo je podršku izvještaju i BiH.

- Koncept je sljedeći, kada se podnese izvještaj, zemlje koje žele da komentiraju daju svoje izjave. Nekoliko važnih zemalja su nam dale bezrezervni podršku na evropskom putu, zatim radu Misije OSCE-a. Uglavnom, bio je to pozitivan dan za BiH, jer je bilo evidentno da smo dobili dobru podršku, uprkos svim izazovima i problemima s kojima se suočavamo. Neupitna je podrška evropskom putu BiH i želja da se dalje napreduje na ispunjavanju reformi - kazala je ambasadorica Savić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.