GORAŽDE

Protestirali radnici kompanije "EMKA Bosnia", prihvaćena većina njihovih zahtjeva

Nezadovoljstvo je kulminiralo nakon što je 20 uposlenih, zbog pokušaja organiziranja sindikata u ovoj kompaniji, upućeno na prinudni odmor

Protest radnika. Avaz

Alen Bajramovic

22.3.2024

Radnici goraždanske kompanije EMKA Bosnia okupili su se danas u krugu preduzeća kako bi ukazali na težak materijalni položaj. Od vlasnika i rukovodstva traže rast plaća, koje su trenutno oko 700 KM, ali i reguliranje isplate naknade za topli obrok u zakonom propisanom iznosu. 

Nezadovoljstvo je kulminiralo nakon što je 20 uposlenih, zbog pokušaja organiziranja sindikata u ovoj kompaniji, upućeno na prinudni odmor. 

S ciljem da spriječe da u konačnici dobiju otkaz, ali i da se ispoštuju radnička prava, pobunile su se njihove kolege, a u pregovorima sa menadžmentom predstavnici radnika pokušavaju doći do rješenja. Prema posljednjim informacijama većina njihovih zahtjeva je prihvaćena.

EMKA Bosnia inače proizvodi sisteme za zatvaranje, alate za brizganje plastike i obojenih metala, kao i proizvode od metala i plastike, odnosno kombinacije metal-plastika i izvozno je orjentirana kompanija.

Protest radnika. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.