NA DANAŠNJI DAN

Edo Mulahalilović: 60. godišnjica rođenja popularnog bh. muzičara

Danas je subota, 23. mart/ožujak 2024. godine, do kraja godine preostala su još 283 dana

Edo Mulahalilović. radiosarajevo.ba

I.P.

23.3.2024

Na današnji dan 1964. godine, u Sarajevu je rođen Edo Mulahalilović, bosanskohercegovački gitarist, kompozitor, tekstopisac i producent. Najpoznatiji je kao bivši gitarist i kompozitor u pop rok grupi „Hari Mata Hari“.

Muzičku karijeru započeo je već kao dječak pobjedama na takmičenjima učenika muzičkih škola širom SFR Jugoslavije. U trinaestoj godini je imao prvi solistički koncert na klasičnoj gitari. U ljeto 1983., zajedno s Pjerom Žalicom (basist i poznati reditelj) i Izudinom Kolečićem (bubnjar), osnovao je grupu "Baobab" u kojoj je bio i gitarist i pjevač. Ova trojka 1985., zajedno s Hajrudinom Varešanovićem, osniva grupu "Hari Mata Hari" koja je bila jedna od najpopularnijih na prostoru naše regije.

“Ostani kraj mene”

Godine 1991., objavio je kantautorski album "Jedna je pjesma cijelog života", ali agresija na Bosnu i Hercegovinu (1992. – 1995.) sprečava širu promociju i turneju.

Zajedno s bratom Adijem, autor je kompozicije "Ostani kraj mene" koja je 1994. u Dablinu na Eurosongu predstavljala Bosnu i Hercegovinu.

Od 1996. do 2002. kao kompozitor i producent radio je u Finskoj na dvadesetak albuma s raznim skandinavskim izvođačima.

Edo je bio član GRAMEX-a i TEOSTO-a (Finnish Composers Copyright Society), a u posljednje vrijeme je živio i radio u Sarajevu, gdje je imao vlastiti studio i produkciju. Preminuo je 27. juna 2010. godine.

Anri Stendal. cooliranje.com

Umro pisac Anri Stendal, začetnik francuskog realizma

1749. - Rođen Pjer-Simon, markiz de Laplas (Pierre-Simon, Laplace), francuski astronom, matematičar i fizičar. Poznat je po tome što je cjelokupni doprinos svih svojih prethodnika na polju matematičke astronomije sažeo u kapitalno djelo „Nebeska mehanika“. Tvorac je matematičke fizike i Laplasovih jednadžbi. Smatra se jednim od najutjecajnih naučnika u historiji.

1839. - Prvi put zabilježena upotreba izraza "OK" kao kratice za "oll korrect" u novinama “Boston Morning Post”.

1842. - Umro francuski pisac, oficir i diplomata Anri Stendal (Henri Stendhal), začetnik francuskog realizma i jedan od tvoraca realističkog i psihološkog romana. Kao pristalica Francuske revolucije borio se protiv rojalista, jezuita i bogataša, kritikujući građanski moral. Ostavio je u rukopisu dnevnike i uspomene, mnogo je pisao o slikarstvu i muzici. Djela: romani "Crveno i crno", "Parmski kartuzijanski manastir", "Lisjen Leven", "Armansa", studije "Rasin i Šekspir", "Život Hajdnov", "Historija slikarstva u Italiji", "Rim, Napulj i Firenca".

1881. - Rođen francuski pisac Rože Marten di Gar (Roger Martin du Gard), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1937. godine. Djela: romani "Žan Boroa", "Porodica Tibo" (11 knjiga, objavljenih između 1922. i 1940.), komedija "Testament čiča-Lelea", crtice iz seljačkog života "Stara Francuska".

1887. - Francuski slikar španskog porijekla Hose Viktorijano Gonsales (Jose Victoriano Gonzales), poznat kao Huan Gris (Juan), pionir stila poznatog kao sintetički kubizam, rođen je na današnji dan. U početku je stvarao pod utjecajem zemljaka Pabla Pikasa (Picasso), a kasnije je našao originalan izraz u kolažima i sažimanju formi, na granici apstrakcije.

1900. - Rođen njemački filozof Erih From (Erich Fromm), koji je, oživljavajući humanističku tradiciju marksizma, pokušao da je primijeni na sociološko-psihološke probleme. Emigrirao je iz Njemačke pred nacizmom. Djela: "Bjekstvo od slobode", "Čovjek za sebe", "Zdravo društvo", "Vještina voljeti", "Zen-budizam i psihoanaliza", "Anatomija ljudske destruktivnosti", "Misija Zigmunda Frojda", "Marksova koncepcija čovjeka", "Čovjekovo srce", "Bit ćete kao bogovi".

Džoan Kraford. fr-starstills.glopalstore.com

Rođena slavna američka glumica Džoan Kraford

1905. – Slavna američka glumica Lusil Lesier, poznata kao Džoan Kraford (Joan Crawford), jedna od najvećih holivudskih zvijezda tridesetih godina 20. vijeka, rođena je na današnji dan. Najpoznatiji filmovi su joj: "Mildred Pirs", "Lice jedne žene", "Humoreska", "Prokletnici ne plaču", "Strah", "Nježna pjesma", "Demonska žena", "Šta se dogodilo Bebi DŽejn". Godine 1945., dobiva Oskara za glavnu žensku ulogu u filmu "Mildred Pirs". Objavila je i dvije autobiografije: “Portret Joan” (1962.) i “Moj način života” (1971.), a 1969. uručena joj je prestižna Nagrada Cecil B. DeMille za životno djelo. Preminula je 10. maja 1977. u Njujorku.

1910. - Rođen japanski filmski režiser Akira Kurosava, koji je proslavio kinematografiju svoje zemlje, jedini režiser koji je dobio dva puta nagradu Oskar za najbolji inozemni film. Uspješno je spojio japansku tradiciju i kulturu s evropskim senzibilitetom, a kritičari su ga nazvali "teno (car) japanske kinematografije". Filmovi: "Rašomon", "Sedam samuraja", "Krvavi prijesto", "Idiot", "Živjeti", "Na dnu", "Dodeskaden", "Dersu Uzala", "Kagemuša", "Ran", "Madadajo".

1921. - Engleski vozač brzih automobila i čamaca Donald Kembel (Campbell), koji je 1964. postavio svjetski rekord u vožnji automobilom od 648,7 kilometara na sat, rođen je na današnji dan. Poginuo je 1967. vozeći čamac "Plava ptica" s mlaznim motorom na jezeru Koniston u Velikoj Britaniji kad je pokušao da još jednom pomjeri granicu brzine. Čamac je dostigao brzinu novog svjetskog rekorda na vodi od 527,9 kilometara na sat, ali je rekorder to platio životom.

1931. - Rođen Viktor Korčnoj, rusko-švicarski šahovski velemajstor, jedan od najboljih šahista 20. veka, koji je 1976. emigrirao iz tadašnjeg SSSR.

1948. - Umro ruski filozof Nikolaj Aleksandrovič Berdjajev, jedan od najvećih filozofa 20. vijeka, čije su ideje ključ za razumijevanje duhovne situacije savremenog čovjeka. Za njega je ljudska ličnost kao duhovni entitet najviša vrijednost. Djela: "Hrišćanstvo i klasna borba", "Smisao historije", "Filozofija slobode", "Čovjek i mašina", "Izvori i smisao ruskog komunizma", "O ropstvu i slobodi čovjeka".

Svjetski meteorološki dan. rtv7.ba

Svjetski meteorološki dan

1950. - Stupila na snagu Konvencija o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije, zbog čega se danas obilježava Svjetski meteorološki dan. Svjetska meteorološka organizacija je osnovana radi lakšeg stvaranja svjetske mreže stanica za meteorološka osmatranja i održavanja sistema za brzu razmjenu informacija o vremenskim prilikama.

1953. - Rođen Ivica Šurjak, bivši hrvatski i jugoslavenski fudbaler. Bio je dio velike generacije Hajduka koja je bilježila sjajne rezultate u jugoslavenskoj ligi. Počeo je kao lijevo krilo, ali je s vremenom postao univerzalac, prototip modernog fudbalera koji može igrati na svim pozicijama podjednako uspješno. Vrlo brz i visok, izvanrednog driblinga i pokretljivosti pokrivao je gotovo tri četvrtine terena te bio glavna napadačka poluga tima. Do 1981. u "bilom" je dresu, brojeći evropske i sve domaće utakmice, nastupio 487 puta i postigao 127 golova. Karijeru je nastavio u Parizu, nakon što je za otprilike tri miliona franaka prešao u redove PSG-a i Udinesea, ali će ostati upamćen po tome što je odbio basnoslovne ponude američkog Kosmosa i madridskog Reala. Od 1999. do 2003. bio je sportski direktor Hajduka, a od aprila 2007. generalni menadžer kluba.

1954. - Rođena Vesna Čipčić, srbijanska i jugoslavenska pozorišna, filmska i TV glumica. Veliku popularnost stekla je ulogom Vesne Šurdilović u TV seriji "Vruć vetar" iz 1980. godine. U svom matičnom pozorištu, BDP, igrala je u predstavama „Dugo putovanje u Jevropu“, „Vrag ne spava“, „Harold i Mod“, „Oskar i mama Roz“, „Frederiko“ i dr. Dobila je nagradu "Glumački par godine" s Ljubišom Samardžićem 1980. godine.

2011. - Umrla Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), britansko-američka glumica i dvostruka dobitnica Oskara. Prvog Oskara dobila je 1960. godine za film „Butterfield 8“, a drugog 1966. za film "Ko se boji Virdžinije Vulf?". Bila je prekrasna Kleopatra, a osim dva osvojena Oskara, za tu nagradu nominirana je još četiri puta. Osim na filmu, glumila je i na televiziji, pojavivši se kao gošća u mnogim serijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.