NAJAVIO KORAKE

Dodik: "Realno je da glavni pregovarač BiH u EU bude iz RS"

Predsjednik manjeg bh. entiteta je istakao da se nemoguće kretati dalje ka EU, a da se u tome ne vidi RS

Milorad Dodik. N. Šaljić / Avaz

N. H.

23.3.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je da je nemoguće da se BiH kreće evropskim putem, ako tu nije RS, bez koje, kako on kaže, ništa u tom procesu ne bi bilo postignuto.

Ponovo je naglasio da bi glavni pregovarač trebao da bude iz manjeg bh. entiteta. 

 - Mi ćemo tražiti odgovor da li on ima neku ingerenciju i zašto se petlja u sve ovo? Kako misle da BiH ide ka evropskom putu, ako nije uključena RS? Kako misle da bi se došlo do ovoga, da nije bilo Republike Srpske. Razne bitange su se navukle ovdje, pokušavaju da unesu nestabilnost i nemir - rekao je Dodik Srni na pitanje da prokomentariše izjavu Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da se ne smije dozvoliti da Dodik "sjedi za evropskim stolom u Briselu i odlučuje ili blokira".

Dodik je ponovo Šmita nazvao "nelegalnim" i rekao:

- Sve i da je legalan visoki predstavnik - po definiciji nema nikakvih obaveza niti prava vezanih za evropski put BiH. Međutim, u nedostatku da bilo šta radi i bilo šta pokuša, on se sada petlja gdje mu nije mjesto.

Predsjednik manjeg bh. entiteta je istakao da se nemoguće kretati dalje ka EU, a da se u tome ne vidi RS.

- Mi smo ovih dana upravo vidjeli to - mnogi su trebali da primijete da smo šutili, da nismo izazivali, da smo željeli da se pokaže ovo što je pokazano, a to je da je Еvropsko vijeće priznalo to što su uradila dva entiteta i tri konstitutivna naroda - rekao je Dodik i napomenuo da, da nije bilo dva entiteta i tri konstitutivna naroda - nijedna odluka ne bi bila donijeta.

Dodik je napomenuo da je RS spremna da i dalje radi na tim pitanjima.

- Smatramo da je racionalno i realno da glavni pregovarač bude iz Republike Srpske, imajući u vidu sve rečeno proteklih dana, a da su mnogi Bošnjaci i Hrvati već zauzeli važna mjesta u tom pregovaračkom procesu, te da nema vidljivih ljudi iz RS-a - pojasnio je Dodik.

On je najavio da će već u ponedjeljak, 25, a najkasnije u utorak, 26. marta, putem poslaničkog Kluba biti predložen Zakon o Ustavnom sudu, te Zakon o sudovima BiH u redovnu parlamentarnu proceduru, u skladu sa ranijim dogovorom sa partnerima.

- Nastavljamo da radimo. Apsolutno nema evropskog puta BiH bez vidljive pozicije RS, bez obzira na to ko u ime nje nastupao i ko je zastupao - zaključio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.