PREDSJEDNIK NAŠE STRANKE

Forto: BiH je zauzela evropsku perspektivu iz koje ne smije nikada izaći

Moguće je da već u narednim danima krenu novi izazovi, niko ne kaže da će biti lako, ali mi nećemo odustati, kazao je Forto

Forto: Napokon smo upravili. N. Šaljić

Z. K.

25.3.2024

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH održana je konferencija za medije stranaka trojke nakon odluke Evropskog vijeća da otvori pregovore s BiH.

Predsjednik Naše stranke, Edin Forto, poručio je da je slavlje gotovo, te da već od danas počinje rad na narednoj etapi.

Isti sto

- Napokon smo upravili. Zauzeli smo taj evropski kurs koji je međunarodno ovjeren, a ne samo naša želja. Već danas smo tu da radimo. BiH je zauzela evropsku perspektivu iz koje ne smije nikad izaći dok ne ostvari ono što je bitno, a to je da sjedimo za istim stolom i glasamo ravnopravno s najjačim državama u Evropi. To je naš cilj i za to radimo - poručio je Forto.

Forto kao ministar saobraćaja i komunikacija BiH, o pitanju nastavka EU puta osvrnuo se i na svoj sektor, saopštivši da će nadležni u BiH u kontekstu transporta morati usvojiti 1.400 zakona, akata i odluka.

- Samo u sektoru transporta usklađivanjem pravne stečevine EU s našim zakonodavstvom će zahtijevati da Vijeće ministara, Parlament BiH, oba doma naroda, entitetske vlade i svi nivoi vlasti koji budu učestvovali, usvoje 1.400 zakona, podzakonskih ataka, odluka itd. - 1.400 samo u transportu.

Mnogo zakona

Jedan od stručnjaka je nedavno objavio da se radi o sto hiljada stranica gusto kucanog teksta pravne stečevine. Slavlje smo završili sinoć. Moguće je da već u narednim danima krenu novi izazovi, niko ne kaže da će biti lako, ali mi nećemo odustati.

Moramo stotine zakona usvojiti u narednom periodu ukoliko napravimo politički iskorak koji se očekuje od nas u narednih nekoliko mjeseci, a to su dodatni zakoni koje mi moramo donijeti da bismo otvorili pregovaračke okvire - rekao je Forto, zahvalivši svojim kolegama iz koalicije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.