IZMEĐU BIH I CRNE GORE

Počeli radovi na integrisanom graničnom prijelazu Zupci

Tegeltija je rekao da očekuje da će radovi na graničnom prijelazu na Zupcima biti završeni do septembra

Kreću radovi na integrisanom GP Zupci - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
P. Mucović

25.3.2024

Radovi na izgradnji graničnog prijelaza Zupci, između BiH i Crne Gore zvanično su počeli danas.

Početku radova prisustvovao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, te direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, direktor Uprave carina Crne Gore Vladimir Bulajić i Stevan Katić, predsjednik općine Herceg Novi.

Značajan projekat

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je to veoma značajan projekat za Trebinje i Herceg Novi, navodeći da je nakon ukidanja prethodne takse na tom putu značajno povećan promet na tom prijelazu, ali da su naročito ljeti velike gužve.

On je istakao da je cilj da se u narednom periodu vidi kako još da se smanje gužve koliko je moguće i na ostalim prijelazima u blizini Trebinja, pošto taj grad godišnje posjećuju turisti iz više od 90 zemalja.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija je rekao da očekuje da će radovi na graničnom prijelazu na Zupcima biti završeni do septembra i da će za šest mjeseci zajedničke službe BiH i Crne Gore biti na jednom mjestu na tom prelazu, kako bi se ubrzao protok ljudi.

Tegeltija je istakao da granični prijelaz Zupci-Sitnica zadovoljava sve potrebe policije i carine BiH, te da će biti omogućeno crnogorskoj policiji i carinskoj službi da budu zajedno s njima.

Finansiranje iz budžeta institucija BiH

- Projekat se finansira iz budžeta institucija BiH. Očekujem da ćemo prije kraja septembra biti u prilici da svjedočimo da smo završili taj projekat - rekao je on.

On je ukazao da će sporazumom Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara i Ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore mijenjati neke procedure.

- To su one procedure koje podrazumijevaju da kontrolu radi jedna služba zemlje u koju ulaze putnici, a da carinska i policijska služba ne radi u trenutku izlaska iz te zemlje - kazao je Tegeltija.

Direktor crnogorske Uprave carina Vladimir Bulajić izjavio je danas, nakon početka rekonstrkucije graničnog prijelaza Zupci-Sitnica, da očekuje da će to omogućiti bržu i kvalitetniju komunikaciju između Trebinja i Herceg Novog, kao i cijele BiH i Crne Gore.

Bulajić je rekao da očekuje i da će zajedničkim zalaganjem biti ubrzan protok putnika i eliminisati sve prekogranične prevarne ili bilo koje druge negativne radnje.

- Najviše se to odnosi da će na zajedničkom graničnom prijelazu građani ostvarivati sva svoja prava, završavati sve zakonom definisane postupke, pasošku kontrolu - izjavio je Bulajić.

Bulajić je naveo da su i do sada postojali izvanredni odnose i razmjena podataka u carinskoj administraciji, a da će nakon ovoga imati još bolju saradnju i u realnom vremenu imati sve podatke.

Rok za završetak radova

On je dodao da nisu samo ljeti gužve na ovom prijelazu, nego i inače u saobraćaju jer i putna infrastruktura ne može da istrpi toliki broj vozila, te da će se i na rješavanju tih problema zajednički raditi.

Predsjednik općine Herceg Novi Stevan Katić izrazio je zadovoljstvo zbog početka rekonstrukcije na ovom zajedničkom prIJelazu i naglasio da očekuje da će realizacija projekta omogućiti još bržu komunikaciju dva bratska grada.

- Nadam se da će nakon završetka ovih radova problemi biti prošlost, prije svega na graničnom prIJelazu Sitnica, što zajednički iniciramo sa gradonačelnikom Ćurićem od 2021. godine kada je i ukinuta naplata putarine na toj dionici, nakon čega je povećana frekvencija ljudi na ovom prelazu - dodao je Katić.

Rok za završetak radova je 180 radnih dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.