SUSRET U BRISELU

Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Kralj Filip je rekao da gaji posebne osjećaje prema Bosni i Hercegovini i da se s radošću prisjeća posjeta Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Međugorju

Sa susreta Bećirovića i kralja Filipa. Predsjedništvo BiH

E. Ć.

25.3.2024

Kralj Belgijanaca Filip (Philippe) u audijenciju je primio predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u okviru zvanične posjete Kraljevini Belgiji. 

- Riječ je o prvom susretu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH s kraljem Filipom, koji je preuzeo prijestolje u julu 2013. godine - saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Odlični odnosi dvije zemlje

Tokom srdačnog razgovora u kraljevskoj palati u Briselu na samom početku Bećirović je izrazio zadovoljstvo što je do ove posjete došlo uoči obilježavanja trideset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Belgije, kao i četiri dana nakon Odluke Evropskog vijeća o otvaranja pregovora EU s BiH.

- Ocijenjeno je da između dvije zemlje postoje odlični diplomatski i politički odnosi, koje odlikuju visok stepen razumijevanja i međusobnog uvažavanja. U tom kontekstu pozdravljena je odluka Kraljevine Belgije da otvori Ambasadu Kraljevine Belgije u Sarajevu, posebno u kontekstu važnih geostrateških dešavanja na evropskom kontinentu. Bećirović je istaknuo da će to doprinijeti dodatnom jačanju odnosa dvije zemlje na političkom i ekonomskom planu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni principijelnu podršku Kraljevine Belgije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. On se zahvalio kralju Filipu na podršci koju Kraljevina Belgija pruža Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama, a što je potvrđeno i pozitivnom odlukom Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU s BiH.

Posebna pažnja na BiH i region

Bećirović je istaknuo važnost belgijskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU i zahvalio se na aktivnostima Kraljevine Belgije u prva tri mjeseca predsjedavanja.

Pozvao je kralja Filipa da ponovo posjeti BiH i naglasio da bi svim građanima i narodima u našoj zemlji bila čast da belgijskom kralju još jednom iskažu gostoprimstvo.

Kralj Filip je rekao da gaji posebne osjećaje prema Bosni i Hercegovini i da se s radošću prisjeća posjeta Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Međugorju. Istakao je da s pažnjom prati dešavanja u BiH i cijelom regionu, te da podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.