REAKCIJA NA ODLUKU

HNV BiH: Pozdravljamo odluku Šmita i pozivamo vlasti u RS da se urazume

Naglašavamo da odluka visokog predstavnika nije usmjerena protiv niti jednog naroda ili entiteta

HNV BiH: Pozdravljena odluka Šmita. HNV BiH

E. Ć.

27.3.2024

Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV BiH) reagovalo je na odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da donese tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

- Svi smo svjedoci kako je u proteklim izbornim ciklusima, izborni integritet bio narušen, stoga smatramo da je u interesu svih građana da njihova volja bude iskazana tačno i transparentno. 

Nema razloga

Smatramo da nema niti jednog jedinog razloga da ovakva odluka bude na čekanju te pozivamo sve političke aktere da se odluka visokog predstavnika poštuje. 

Pozivamo vlasti u RS da se urazume i suzdrže od aktivnosti koje bi mogle našu zemlju odvesti u političku krizu, a koje se ogledaju u činjenici da postoje najave da će RS krenuti ka usvajanju entitetskog izbornog zakona, čime bi se direktno izvršio napad na ustavni poredak.

Bez lažiranja izborne volje građana

Naglašavamo da odluka visokog predstavnika nije usmjerena protiv niti jednog naroda ili entiteta, nego da se napokon izborni proces dovede u demokratske okvire bez lažiranja izborne volje građana.

Pozivamo sve političke aktere da zajedničkim radom nastave ispunjavati uslove koji su postavljeni ispred naše zemlje i da iskoriste historijsku priliku koja nam se ponudila nakon što je Evropsko vijeće odobrilo otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.