USPJESI

Marko Spaić, koji boluje od hemofilije, radi kao taksista: Trebinjac snagom volje ustao iz invalidskih kolica

Nikada ne treba odustajati i svako može da nađe svoj put, naglasio je Marko

Spaić: Izlaz uvijek postoji. Avaz

P. Mucović

3.4.2024

Marko Spaić (27) iz Trebinja primjer je kako u životu nikada ne treba odustajati, i pored svih nedaća koje čovjeka zadese. 

Naime, Marko boluje od hemofilije, rijetke i opasne bolesti krvi. Kako je kazao za “Avaz”, bolest je naslijedio od majke, a hemofilija mu je otkrivena odmah po rođenju te je čak bio vezan i za invalidska kolica.

Jedna štaka

- Bio sam vezan za kolica od 2007. do 2012., ali sam, uz rehabilitaciju i svoju upornost, uspio da prohodam pomoću štaka. Nisam se predavao i, evo, danas sam dogurao do jedne štake pomoću koje se sada krećem - priča Spaić.

Istakao je da je jedno vrijeme morao plaćati terapiju koju je primao, a koja je bila izuzetno skupa.

- Od prije pet godina lijek za hemofiliju nalazi se na pozitivnoj listi lijekova i liječenje je sada mnogo lakše. Sada ovu novu terapiju primam jednom u 15 dana. Prije sam morao staru terapiju primati svaki drugi dan da bi se to održavalo i bolest mirovala - navodi Spaić i dodaje da je uvijek u životu bio borac.

Marko je jedno vrijeme imao štand sa suvenirima i od toga se izdržavao, a sada ima stalno zaposlenje.

- Radim u ALO taksiju već šest godina. Trenutno sam u centrali, ali vozim i taksi po potrebi. Što se tiče kolega, super su me prihvatili. Priteknu u pomoć kada meni nešto treba, kada moram na neki pregled, pokrivaju me, tako da s te strane nemam problema - ističe Marko.

Pozitivne reakcije

Naveo je da ni kada vozi nema nekih problema, mada zna biti znatiželjnih mušterija.

- Uglavnom domaći klijenti me poznaju iz grada i znaju s čim se borim, tako da pozitivno reaguju. Turisti pitaju šta je s nogom, ali, kad im kažem, ne smeta im. Nikada ne treba odustajati i svako može da nađe svoj put. Jeste da nekada bude malo teže, ali izlaz uvijek postoji - ističe Marko.

Napisao pjesmu

Kao podršku svima koji su bolesni, Marko je snimio i spot sa svojom autobiografskom pjesmom. Kako je kazao, pjesma po kojoj je urađen spot prvo je nastala kao priča pa tek onda pjesma. 

To je došlo do jedne farmaceutske kompanije kojoj se to svidjelo, a imaju dosta doticaja s hemofilijom. Onda su oni predložili da mu finansiraju profesionalni spot i muziku, na šta je i pristao. Tako je nastala pjesma ''Nikad neću stati''. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.