400 DANA AGONIJE

Mirza Mustafagić za "Avaz" o (ne)nabavci linearnog akceleratora: Dok UKC ne radi ništa, moji sugrađani umiru

Linearni akcelerator je samo jedan od aparata koji su hitno potrebni Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla

Mustafagić: Nije riješen najveći zdravstveni problem u državi. Avaz / Facebook

8.4.2024

Mirza Mustafagić jedan je od najuspješnijih i najpoznatijih influensera u našoj zemlji. Široj je javnosti poznat kao veliki humanitarac koji je, s Fondacijom tuzlanske zajednice, pokrenuo kampanju "I ti možeš biti ta osoba" i prikupio više od 300.000 KM za onkološke pacijente Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla.

Četvrti tender za nabavku linearnog akceleratora, aparata koji onkološkim pacijentima znači život, ponovo je pao, što je samo produžilo agoniju oboljelima.

Neuređen sistem

Mirza danima na društvenim mrežama objavljuje potresne poruke koje šalju onkološki pacijenti, a za "Avaz“ je kazao kako “proživljava svaku manu turobnog sistema i nemogućnosti liječenja pacijenata”.

- Agonija pacijenata u Tuzli je nešto što sada traje više od 400 dana i moji sugrađani umiru dok Uprava UKC-a ne radi ništa konkretno da se ove stvari riješe. Zamislite, više od godinu nije riješen najveći zdravstveni problem u Kantonu i državi - kazao je Mustafagić za "Avaz“.

Osvrnuo se i na potresne poruke pacijenata i muke kroz koje su primorani da prolaze zbog neuređenog sistema u UKC-u Tuzla.

- Maloprije sam dobio poruku od jedne žene da je onkološkom pacijentu u Tuzli rečeno da je najbolje da unajmi stan u Zenici na mjesec-dva da primi zračenje, na što je on odgovorio da nema novca jer on i žena žive od njegove minimalne penzije. Da li mislite da su to humani uvjeti? Nisu, štaviše, sramotni su - istakao je.

Proširen projekt

Dodaje kako se on ponudio da plati pacijentu boravak u Zenici.

- Niti ja niti ljudi koji žive u ovoj državi nisu dužni da se bave ovim pitanjem, nego političari koji su i obećali riješiti to, ali, naravno, nisu. Od pacijenata su u Fondu traženi računi za taksi i privatne stanove/smještaj koje fizička lica koja iznajmljuju ne izdaju, ukoliko se ne varam. Kako god, onaj ko se razboli danas u ovom sistemu, neka moli Boga da ima novca da ode i liječi se na nekom drugom mjestu, iako imamo zaista dobrih ljekara - rekao je ogorčeni Mirza.

Uređenje Dnevne onkološko-hematološke klinike UKC-a Tuzla u okviru kampanje “I ti možeš biti ta osoba” ide svojim tokom i ona bi trebala biti gotova u narednim mjesecima.

- Iako je planirano drugačije, projekt je proširen zahvaljujući određenim tuzlanskim kompanijama i siguran sam da će to biti jedna lijepa priča na kraju zahvaljujući građanima i dobrim ljudima - dodao je Mustafagić.

Nemogućnost liječenja

Linearni akcelerator je samo jedan od aparata koji su hitno potrebni Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Zbog nemogućnosti provođenja zračenja pacijenti se iz Tuzle trenutno šalju na liječenje u centre koji se nalaze u Sarajevu, Mostaru i Zenici, a lista čekanja traje između dva i tri mjeseca.

- Svako od nas ko radi ili je privatnik, plaća zdravstveno osiguranje u velikom iznosu, a zauzvrat dobivamo nemogućnost liječenja - zaključio je Mustafagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.