METROPOLITA

Bajramska čestitka nadbiskupa Vukšića: Želim da na sve vas Milosrdni Gospodin izlije obilje svoga blagoslova

Čestitku jednakoga sadržaja nadbiskup Vukšić uputio je vojnom muftiji Hadisu ef. Pašaliću

Avaz

Z. K.

9.4.2024

Vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata uz BiH mons. Tomo Vukšić u povodu Ramazanskoga bajrama, koji muslimani proslavljaju 10. aprila, uputio je čestitku reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću.

- U povodu blagdana Ramazanskoga Bajrama, u svoje ime i u ime ostalih katoličkih vjernika, s poštovanjem i radošću pozdravljam Vas i sve vjernike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i želim da na sve vas Milosrdni Gospodin izlije obilje svoga blagoslova.

Za ovu svečanu prigodu, i u vrijeme kad mnoga Božja stvorenja vape za mirom, svojoj čestitci kao molitvu dodajem i jednu misao iz poruke za ramazan i Ramazanski bajram, što ju je uputio papinski Dikasterij za međureligijski dijalog 11. ožujka 2024., a u kojoj se za katolike i muslimane kaže: "Svemogućeg gledamo kao Boga mira, izvor mira, koji na poseban način ljubi sve one koji svoj život posvećuju službi mira. Kao i mnoge druge stvari, mir je Božji dar, ali je ujedno i plod ljudskog truda, posebice u stvaranju uvjeta za njegovu uspostavu i očuvanje". (…) Draga braćo i sestre muslimani, ujedinimo se da ugasimo vatru mržnje, nasilja i rata i upalimo slatku svijeću mira, crpeći izvore za mir koji su prisutni u našim bogatim ljudskim i vjerskim tradicijama - poručio je nadbiskup Vukšić.

Čestitku jednakoga sadržaja nadbiskup Vukšić uputio je  vojnom muftiji Hadisu ef. Pašaliću, te predsjedavajućem Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, ministru odbrane Zukanu Helezu i generalu Mirsadu Ahmiću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.