CILJ POVEĆANJE PODRŠKE

Učenici u Brčkom pokrenuli inicijativu za izgradnju sigurne kuće za žrtve nasilja

Prema podacima iz Policije Brčko distrikta BiH, tokom prošle godine je zabilježeno ukupno 15 slučajeva nasilja

Stop nasilju. FENA

FENA

9.4.2024

Učenici u JU Gimnaziji "Vaso Pelagić" Brčko, u sklopu realizacije Projekta "Ja građanin", pokrenuli su inicijativu za osnivanje "Sigurne kuće za žrtve nasilja" u Distriktu sa ciljem povećanja podrške žrtvama koje trpe nasilje u porodici.

Nadaju se podršci

- Nažalost u našem gradu još ne postoji sigurna kuća i nadamo se da će naša ideja dobiti svu potrebnu institucionalnu podršku i da će, nakon Federacije BiH i Republike Srpske, i Brčko dobiti sigurnu kuću - poručili su učenici Gimnazije "Vaso Pelagić" Brčko i inicijatori ideje.

Prema podacima iz Policije Brčko distrikta BiH, tokom prošle godine je zabilježeno ukupno 15 slučajeva nasilja u porodici, a od početka ove godine evidentiran je jedan slučaj nasilja. Počinioci nasilja su većinom muškarci, tvrde iz Policije.

U prva mjeseca ove godine okončane su istrage u dva slučaja krivičnog djela „Nasilje u porodici“ iz prethodnog perioda i protiv dvije osobe su upućeni Izvještaji Tužilaštvu Brčko distrikta BiH zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Nasilje u porodici“, saopćila je Dževida Hukičević, portparolka Policije Brčko distrikta BiH.

Povećati broj sigurnih kuća

Sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini nema dovoljno, a njihovo uspostavljanje je neophodno, kaže Amina Dizdar iz Sarajevskog otvorenog centra koji radi na usklađenosti krivičnog zakona BiH sa Istanbulskom konvencijom.

- Mislim da je ukupno osam sigurnih kuća u BiH i njih su uglavnom uspostavile nevladine organizacije koje i vode te sigurne kuće - naglasila je Dizdar, boraveći u Brčkom na prezentaciji aktivnosti Centra.

Kako je istakla, njihovo finansiranje zavisi isključivo o donatorskim sredstvima, iako zakonski država mora da stoji iza finsiranja zavisno kako je to u kom entitetu regulisano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.