NEMILOSRDNI MASAKR

Obilježavanje 31. godišnjice stravičnog zločina u Ahmićima: Ubijeno 116 osoba, među žrtvama i tromjesečna beba

Najmlađa žrtva u Ahmićima 16. aprila 1993. godine bila je tromjesečna beba Sejo, a selo je bilo u potpunosti uništeno

Najmlađa žrtva imala tri mjeseca, najstarija 82 godine u masakru u Ahmićima. Facebook

N. H.

16.4.2024

U Ahmićima kod Viteza danas se obilježava 31. godišnjica od kada je ubijeno 116 bošnjačkih civila od strane pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO). 

Podsjetimo, tada je ubijeno 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva u Ahmićima 16. aprila 1993. godine bila je tromjesečna beba Sejo, a selo je bilo u potpunosti uništeno.

Jedan od izvršilaca ovog pokolja je ratni zločinac Dario Kordić, osuđen na 25 godina zatvora. 

On je sa svojom grupom donio odluku da napadnu Ahmiće, i to samo dan nakon što je vodio razgovore s predstavnicima Armije RBiH u Vitezu. 

Odluka je pala preko noći i za 116 nedužnih civila, djece, staraca i žena više nije bilo spasa.

Kobnog jutra HVO je vozilima blokirao glavne ceste, a napad je počeo s tri strane kako bi se stanovništvo u bijegu usmjerilo prema jugu, gdje su vojnici čekali i pucali na ljude. Male grupe od pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palile, te ih ubijale ili tjerale mještane.

Dvije lokalne džamije uništene su eksplozivima. Jedan od najvećih zločina počinili su pripadnici Antiterorističke bojne Vojne policije HVO-a "Jokeri", Viteška brigada HVO-a, "PPN Vitezovi" te brigada "Nikola Šubić Zrinski".

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, dok je Sud BiH izrekao jednu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.