ORGANIZIRANI KRIMINAL

Šokantni detalji optužnice: Seid Hadžibajrić i Karišik vodili sve poslove i zajedno s Begom dijelili novac! Otkrivena i uloga Alme Destanović

Optužnicom je predloženo oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 1.630.000 KM, a koja se sastoji od gotovog novca, stanova, apartmana

Avaz

M. Aš.

17.4.2024

Postupajući tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo podigli su danas optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i firme "Plaza Group" zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Organizirani kriminal

Protiv Ibrahima Hadžibajrića optužnica je podignuta zbog krivičnih djela organizirani kriminal u vezi a krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Ibrahim Hadžibajrić se tereti za više krivičnopravnih radnji tokom mandata načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, a Alma Destanović za krivičnopravne radnje koje je počinila kao sekretaruca uprave Općine Stari Grad Sarajevo. Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik terete se da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 2019. godine do 2023. godine počinila niz krivičnih djela povezanih sa zloupotrebama i nezakonitim izdavanjem nekretnina u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo. 

Ono što je šokantno u optužnici jeste da su Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović prekoračenjem svojih službenih ovlaštenja zaobilazili Općinsko vijeće Općine Stari Grad za donošenje odluka o upravljanju imovinom općine, kako bi ih dodijelili firmama „Parking tim“, „EuroPark“ i „Šemrani“ u kojima je Elmedin Karišik postavio pojedine osobe za direktore, a u stvarnosti su on i Seid Hadžibajrić vodili sve poslove i zajedno s Ibrahimom Hadžibajrićem dijelili novac koji su te firme ostvarivale izdavanjem. 

Osim toga, optužnicom se Ibrahim Hadžibajrić i Seid Hadžibajrić terete da su primili mito od Elmedina Karišika o prenosu prava vlasništva nad stambenom zgradom u ulici Goruša u općini Centar, koju bi Karišik preko povezane firme prepisao Ibrahimu Hadžibajriću po njegovom penzionisanju.

Zauzvrat, Hadžibajrić je izdavao niz nezakonitih odluka u korist Elmedina Karišika i firme „Plaza Group“ u vidu davanja prostora za reklamne panoe, odobrenja za građenje, urbanističke saglasnosti i niz drugih odluka iz domena rješavanja općinskog načelnika. 

Također, Ibrahim Hadžibajrić se tereti da nije prijavio nekoliko stotina hiljada KM koje su posjedovali on i članovi njegove porodice na tekućim, deviznim i oročenim računima u komercijalnim bh. bankama Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo. Inače, ovo je prva optužnica u Kantonu Sarajevo nakon uvođenja ovog krivičnog djela u krivično zakonodavstvo Kantona Sarajevo. U dijelu istrage koja se odnosila na najteže oblike izbornih prevara, Ibrahim Hadžibajrić se tereti da je prilikom prijave svoje tadašnje političke stranke Nezavisna bosanskohercegovačka lista, upotrijebio neistinit spis s kompletnim krivotvorenim obrascima Centralne izborne komisije BiH u kojima je zloupotrijebljeno na hiljade ličnih podataka građana BiH koji su, navodno, potpisali obrasce podrške njegovoj političkoj stranci za učešće na Opštim izborima 2018. godine. Optužnicom se Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović terete i za nezakonito izdavanje odobrenja za građenje pravnom licu „Amko komerc“ i Općini Stari Grad Sarajevo u ulici Dženetića čikma. Fahrudin Novalija se tereti da je dao mito Ibrahimu Hadžibajriću za nezakonitu prodaju zemljišta u ulici Magoda u općini Stari Grad koju je u ime Ibrahima Hadžibajrića kao prljav novac oprao Seid Hadžibajrić, a Ibrahim Hadžibajrić od njega kupio apartman u općini Baška Voda u Republici Hrvatskoj.

Stanovi i apartmani

Optužnicom je predloženo oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 1.630.000 KM, a koja se sastoji od gotovog novca, stanova, apartmana, stambeno-poslovnog objekta, te prošireno oduzimanje imovinske koristi od 963.190 KM, a koja se sastoji od gotovog novca po računima, oročenim sredstvima u bankama u BiH, udjelu u investicionom fodnu i nekretninama. U sklopu istrage Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je ostvarilo međunarodnu pravnu saradnju s EUROPOL-om, Republikom Francuskom, Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom, Republikom Turskom i UNMIK-Kosovo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.