PREDSJEDNIK RS

Dodik nakon ročišta u Sudu BiH organizira sastanak državne koalicije: "Ovo je posljednji pokušaj"

Ponovio je kako visoki predstavnik Kristijan Šmit ruši evropsku perspektivu BiH

Milorad Dodik. RTRS

N. H.

17.4.2024

Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta, nakon ročišta koje će se održati u Sudu BiH, organizirat će sastanak sa predstavnicima HDZ-a i stranaka trojke u Administrativnom centru RS. 

Prema Dodikovim riječima, ovo će biti posljednji pokušaj stabilizacije, prije nego što se partnerstvo državne koalicije raspadne. 

- Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda. Da riješimo pitanje visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi - pojasnio je predsjednik RS.

Dodik je naglasio da se CIK mora razvlastiti, te da se moraju racionalizirati troškovi u vezi s izborima.

- Mora se osigurati da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u izbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon. Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla. Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Marfi (Murphy), blokiran je kompletan evropski put - smatra Dodik.

Ponovio je kako visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ruši evropsku perspektivu BiH.

- Jedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. To je, prije svega, Šmit koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine - zaključio je Milorad Dodik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.