NOVI CIRKUS U SUDNICI

Dodik u sudnici čitao knjigu: Tvrdi da Tužilaštvo nema nikakve dokaze

U Sudu BiH su danas saslušana dva svjedoka Vladimir Janković i Milka Devušić

Milorad Dodik. N. Šaljić / Avaz

17.4.2024

U nastavku suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, koji su optuženi za nepoštivanje visokog predstavnika visokog predstavnika, danas su saslušana dva svjedoka - Vladimir Janković i Milka Devušić. 

Oni su u jednom periodu obavljali funkciju v.d. direktora Službenog glasnika RS.

Ročište je opet obilježeno Dodikovim performansom, na konstataciju sutkinje Sene Uzunović ko je sve prisutan u sudnici, Dodik, koji je nonšalantno sjedio i čitao knjigu, samo je podigao ruku, time potvrdivši da je prisutan.

Ispitivanje svjedoka

Poslije je normalno sjeo kada je počelo ispitivanje svjedoka. 

Vladimir Janković je potvrdio da je funkciju v. d. direktora obnašao od 4. maja do 24. maja 2023. godine. On je praktično radio na toj funkciji radio samo dva dana, jer je 19. maja uzeo bolovanje i podnio ostavku. 

Obavijestio je nadležne da se ne uklapa u način rada Službenog glasnika, te da mu je teško putovati iz Bosanske Gradiške u Banju Luku. 

Na pitanje tužiteljice Nives Kanevčev, koja mu je predočila njegovu izjavu datu u SIPA-i, gdje je naveo da je ostavku dao zbog velikog stresa, svjedok je naveo da nije mogao obavljati dužnost kako je mislio. 

"Zle namjere"

Na to se oglasio Dodik, koji je rekao da je očito da Tužilaštvo nema dokaza, da je sve improvizirano na najvećem mogućem nivou. 

- Treba poštovati dignitet svjedoka. Svjedokov iskaz je bio dosljedan. Tužioci su htjeli nešto drugo. To govori o njihovim zlim namjerama - rekao je Dodik. 

Svjedok Janković je također na pitanje odbrane Lukića, odgovorio da niko na njega nije vršio pritisak da preuzme posao,  niti da da ostavku. 

Tužiteljica Gordana Bosiljčić je Milki Devšić predočila obrazac Službenog glasnika RS, pod nazivom "SG32", na šta je svjedokinja kazala da je to njihov interni obrazac na kome se vidi ko je sve učestvovao i šta je uradio u pripremi broja glasnika.

Istakla je više puta da taj obrazac je internog karaktera i da nema nikakvu težinu.

Taj obrazac može potpisati i glavni i odgovorni urednik, a zna se desiti i da ga ne potpiše, više puta je naglašavala da oni objavljuju samo po Akte po Zakonu o objavljivanju zakona i propisa RS. 

Opet je Dodik reagirao i kazao: 

- Ponosan sam na ljude u Službenom glasniku. Poštuju proceduru i rade sve po zakonu. Oni ne odlučuju hoće li biti nešto objavljeno u Službenom glasniku ili ne. Tužilaštvo pokušava na ovaj način da pribavi sebi neku snagu. Službeni glasnik nije tijelo koje donosi odluku. Šta će se po službenoj dužnosti objavljivati? Tužioci i ne bi mogli raditi u Službenom glasniku. 

Na to je reagirala sutkinja Uzunović, koja je zamolila Dodika da ne vrijeđa učesnike u postupku. 

Nakon pauze, Tužilaštvo je uložilo samo dva naloga o izuzimanju dokumentacije, a odbrana će se do narednog pretresa, zakazanog 29. aprila, pismenim putem očitovati o materijalnim dokazima.

Dodik je ispraćen aplauzom od pristalica ispred Suda i najavio konfrenciju za medije u Istočnom Sarajevu za 15 sati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.