POSJETA VATIKANU

Biskupi iz BiH kod pape Franje upozorili na prijetnje sukobima

Biskupi su kao odgovor na brojna iskušenja u BiH podržali nastojanja da se ubrza proces pune integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju

Biskupi s papom Franjom. Vatican Media

E. Ć.

6.5.2024

Papa Franjo primio je jutros u svečanu audijenciju biskupe Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine tokom njihova službenog pohoda "ad limina Apostolorum“.

Biskupi su upoznali papu Franju s tim da se značajan broj katolika Hrvata nakon rata nije vratio svojim domovima te su upozorili na prijetnje novih sukoba u zemlji koju što prije žele u Evropskoj uniji.

Sveti otac je u Vatikanu primio četvoricu biskupa predvođenih nadbiskupom Vrhbosanskim Tomom Vukšićem koji su ga izvijestili s ratnim i poratnim stradanjima te o odlasku mladih ljudi iz zemlje, izvijestila je Katolička tiskovna agencija BiH (KTA).

- Sa žaljenjem su istaknuli da se brojne župe nisu oporavile nakon ratnog progona - navodi agencija.

Nadbiskup Vukšić je istaknuo da je ključno staviti "naglasak na brigu o katolicima koji ostaju, zaustavljanju njihova iseljavanja i povećanje nataliteta".

Upozorio je na političke napetosti te pozvao da se stane ’na kraj prijetnji novih sukoba i ostvari ustavno-pravna jednakost za sve’.

Biskupi su kao odgovor na brojna iskušenja u BiH podržali nastojanja da se ubrza proces pune integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

- Zahvaljujemo Svetoj Stolici za sve što će doprinijeti da se to što prije dogodi - istaknuo je nadbiskup Vukšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.