FUNKCIONER SDS-A

Bosić: Sasvim je sigurno da će vladajuća većina u RS izaći na izbore koje je raspisao CIK

Oni sada pokušavaju da nađu način kako da učestvuju u tim izborima, a koliko je to moguće, spasu obraz zbog onog što su uradili do sada

Mladen Bosić. Armin Durgut / PIXSELL

S. S.

11.5.2024

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine raspisala je lokalne izbore za 6. oktobar i to na osnovu izmjena Izbornog zakona BiH koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit. Vladajuća koalicija, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, u narednih nekoliko dana treba da donese odluke da li će se lokalni izbori u tom entitetu održati po nedavno usvojenom Izbornom zakonu Republike Srpske ili prema novim pravilima izmijenjenog Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čime bi priznali visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg inače smatraju nelegalnim, kao i sve njegove odluke, piše BHRT.

S obzirom da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS uložio veto na Izborni zakon RS, zbog procedura, izvjesno je da on neće moći stupiti na snagu prije dva mjeseca, što je kasno ako se 6. oktobra lokalni izbori namjeravaju provesti po njemu. Zbog toga će, ističe Dodik, vladajuća koalicija u RS narednih dana donijeti odluku da li će i kako učestvovati na predstojećim izborima.

- Šta god mi uradili u tom pogledu, prijavili se na izbore... To će biti sa namjerom da spriječimo bilo kakve špekulacije. Prema tome formalno. A čekat ćemo naš Izborni zakon i čim se stvore uslovi odlučivat ćemo na koji način dalje će se RS ponašati - rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Opozicija u RS optužuje vladajuću većinu da je, donoseći Izborni zakon RS, još jednom pokazala da nije imala ozbiljne namjere i da je cijelo vrijeme zamajavala javnost.

- Sve političke partije koje su danas članovi koalicije na nivou entiteta, čine entitetsku Vladu, pripremaju se za lokalne izbore po ovom zakonu BiH i kako je raspisala CIK BiH. Jasno je da vlast entiteta RS vrlo uspješno obmanjuje građane, obmanjuje javnost - kazao je funkcioner SDA Ramiz Salkić.

- Oni sada pokušavaju da nađu način kako da učestvuju u tim izborima, a koliko je to moguće, spasu obraz zbog onog što su uradili do sada. Ja znam da oni sad razmatraju razne varijante, ali je sasvim sigurno da će izaći na ove Šmitove, pod navodnicima, izbore - navodi SDS-ov državni parlamentarac Mladen Bosić.

Politički analitičar Vojislav Savić naglašava kako treba sačekati odluku vladajuće koalicije predvođene SNSD-om, ali da ne treba sumnjati da će se lokalni izbori održati u RS.

„Šta god da se desi, volja naroda je volja naroda. Ona će biti sprovedena na ovaj ili onaj način u konkretne političke izbore, odnosno u imenovanja. Samo je sad to igra moći, igra otprilike nekakvih živaca između Kristijana Šmita i predstavnika RS - ističe Savić.

Lokalni izbori će biti održani 6. oktobra, a na njima će više od 3,4 miliona registrovanih birača birati 143 gradonačelnika i načelnika opština, te oko 3.200 odbornika u gradskim i opštinskim vijećima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.