BORBA ZA PRAVDU

Šuhra Sinanović za "Avaz": Usvajanjem rezolucije o Srebrenici žrtvama bar djelić satisfakcije

To bi bio minimum satisfakcije ne samo porodicama žrtava Srebrenice, već žrtava genocida, kazala je

Šuhra Sinanović. Anadolija

Alen Bajramovic

23.5.2024

Generalna skupština UN-a danas će se izjasniti o rezoluciji kojom se, pored ostalog, 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici, osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i veličanje osuđenih za ratne zločine, poziva na očuvanje sjećanja na ovaj historijski događaj, te naglašava značaj dovršetka procesa pronalaska i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovog dostojanstvenog ukopa.

Borba za istinu

- Željno iščekujemo ovaj dan i nadamo se da će usvajanje Rezolucije sve promijeniti nabolje. Dobit ćemo djelić satisfakcije, posebno mi porodice koje se borimo za istinu i pravdu. Očekujemo pravdu za žrtve genocida, da se više ne negira genocid, da slike ratnih zločinaca ne stoje u školama, jer kad smo mi išli u osnovnu i srednju školu tamo su bile slike pisaca – kaže Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja žena Podrinja iz Bratunca.

Sve pratimo

Ona ističe da bi to bio minimum satisfakcije ne samo porodicama žrtava Srebrenice, već žrtava genocida koji je u BiH započet 1992. a završen 1995. godine.

- Pratit ćemo danas sjednicu iz Njujorka, pa se nadam da ćemo bar malo odahnuti. Ako Bog da da nam ova rezolucija donese neko bolje vrijeme, da se genocid i ratni zločinci više neće moći veličati – ističe Sinanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.