NJUJORK

Predstavnica Njemačke u UN-u: Ova incijativa je radi poštovanja sjećanja na žrtve i preživjelih koji i dalje žive s tim ožiljcima

Rezolucija treba da jača povjerenje u sadašnjosti i u budućnosti

Predstavnica Njemačke u UN-u Antje leendertse. UN

N. Aj.

23.5.2024

Predstavnica Njemačke u UN-u Antje leendertse prodočila je nacrt rezolucije u ime kosponzora.

- Skoro prije 30 godina najmanje 8.372 bosanska muslimana su sistematski pogubljena u Srebrenici. Prethodno utvrđenje Srebrenice kao sigurne zone kroz rezoluciju UN-a nije moglo da spriječi oaj zločin. Ova incijativa je radi poštovanja sjećanja na žrtve i preživjelih koji i dalje žive s tim ožiljcima. Rezolucija poziva sve da se pridruže ovom sjećanju i obilježavanju. Sadrži jezik protiv poricanja genocida i zločina - rekla je, između ostalog, Antje leendertse.

Naglasila je da rezolucija nije upućena ni protiv koga, ni protiv Srbije.

- Već na same počinioce tog genocida. Ova rezolucija ima snažnu podršku mnogih država - kazala je.

Pozdravila je amandman Crne Gore koja je preložila da je kriminalna odgovornost invidualizirana i ne može da se pripiše nekog etničkog grupi ili zajednici u cjelini.

- Rezolucija treba da jača povjerenje u sadašnjosti i u budućnosti. Zajednične grupe koje su učestovale u ratu pretrpjele su nevjerovatne gubitke. Tu uključujem svaku grupu koja je pretrpjela velike gubitke. Počinioci zločina treba da se drže odgovornim - rekla je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.