PREDSJEDNIK HDZ-A

Čović: Genocid u Srebrenici se ne može osporiti, Rezolucija je izazvala krizu

Pokazali smo da nemamo dosljednost i da ovisno od toga ko zastupa BiH u nekoj instituciji i ima svoj stav

Čović: Nije se ništa novo dogodilo. Avaz

E. Ć.

24.5.2024

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je, komentarišući jučerašnje usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, da se ništa novo nije dogodilo za BiH, osim što je izazvala krizu i podjele u zemlji.

- Ne mislim da se išta novo dogodilo do nastavka onih podjela, različitog gledanja na događanja u Domovinskom ratu pa i same zločine koji su se događali. 

Nastavak je to različitih pogleda na posljednji rat, pa i zločina koji su se događali. Rezolucija je otvorila brojne prijepore i pitanja u zemlji.

Što se tiče genocida u Srebrenici, barem kada je u pitanju hrvatska strana, imali smo jasna stajališta oko toga pa i pri svojim odlascima tamo - rekao je Čović.

Kako se odredio o Srebrenici

Pojasnio je kako se on o Srebrenici odredio odlazeći tamo u različitim ulogama, dodavši da se taj događaj ni na koji način ne može osporavati niti mu davati bilo kakvu drugu dimenziju.

Naveo je kako smatra da je "Rezolucija otvorila neke teme koje su već bile pod velom prašine, te da su se politički predstavnici Srba iz RS i Srbije osjetili pogođenima kao i veći dio srpskog naroda".

- Otvorili smo pitanje nefunkcioniranja Bosne i Hercegovine. Praktično se pokazalo da mi nemamo strategije vanjske politike i da nemamo pravog zakona o vođenju vanjske politike. Pokazali smo da nemamo dosljednost i da ovisno od toga ko zastupa BiH u nekoj instituciji i ima svoj stav - izjavio je Čović za RTV HB.

Nije način dolaženja do pomirenja

Istaknuo je kako donošenje Rezolucije "evidentno nije način dolaženja do pomirenja jer drugačije gledamo na odnose unutar BiH".

- Mi bismo što prije trebali izaći iz ovog ambijenta i ne smijemo se dugo zadržati u raspravi o Rezoluciji o Srebrenici - poručio je Čović na RTV HB.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.