USPJESI

Kadet OSBiH Nail Junuzović diplomirao na Vojnoj akademiji kopnene vojske SAD "West Point"

Predmetnom događaju prisustvovao je i predsjednik SAD, Džo Bajden

Nail postao drugi kadet iz Bosne i Hercegovine. MOBiH

FENA

27.5.2024

Kadet Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Nail Junuzović uspješno je okončao četverogodišnje školovanje na Vojnoj akademiji kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država "West Point", te tako postao drugi kadet iz Bosne i Hercegovine koji je diplomirao na ovoj prestižnoj vojno-obrazovnoj instituciji.

Dodjela diploma

Svečana ceremonija i dodjela diploma za klasu 2024. koja broji 1.036 kadeta, upriličena je 25. maja na stadionu "Michie" na West Point-u uz prisustvo mnogobrojnih civilnih i vojnih zvaničnika, članova porodice, prijatelja i medija.

Predmetnom događaju prisustvovao je i predsjednik SAD, Džo Bajden (Joe Biden), koji je tokom svog obraćanja kazao da moto klase 2024. koji inače glasi "Kao nikada prije" potpuno odgovara današnjem okruženju obzirom da "kadeti sa današnjim završetkom vojne akademije ulaze u svijet koji nikada prije nije izgledao ovako", navodeći trenutne sukobe, sigurnosne izazove i prijetnje po svjetsku demokratiju.

Među 1.036 polaznika svoje školovanje na ovoj prestižnoj vojnoj akademiji pored bh. kadeta Junuzovića završilo je i 11 kadeta iz 10 različitih zemalja i to Albanije, Bruneja, Gruzije, Kameruna, Kosova, Mongolije, Filipina, Ruande, Južne Koreje i Tajvana.

Predmetnom događaju ispred Ureda vojnog atašea Bosne i Hercegovine pri ambasadi Bosne i Hercegovine u SAD prisustvovali su vojni ataše BiH, brigadir Mirko Bošnjak i pomoćnik vojnog atašea BiH, pukovnik Admir Jusupović.

Mnogo sreće

Predstavnici Ureda vojnog atašea BiH u SAD su čestitali kadetu Junuzoviću na ostvarenom izuzetnom uspjehu te mu poželjeli mnogo sreće i uspješnu vojnu karijeru koju će graditi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Vojna akademija "West Point" osnovana je 1802. godine i najstarija je vojna akademija u Sjedinjenim Američkim Državama te ujedno najprestižnija vojno-obrazovna institucija ove vrste u svijetu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.