DAN BIJELIH TRAKA

Prije 32 godine vlasti bosanskih Srba su nesrpskom stanovništvu u Prijedoru izdale naredbu da obilježe kuće bijelim čaršafima

Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece, a do danas nije dozvoljeno od gradskih vlasti da se postavi spomen-obilježje

Logor Omarska. Facebook

N. H.

31.5.2024

Dan bijelih traka, simbol progona i ubijanja Bošnjaka i bosanskih Hrvata, obilježava se danas. To je dan koji nas podsjeća na užasne zločine i na početak veliko stradanja i progona. 

Putem Radija Prijedor, vlasti bosanskih Srba su u Prijedoru izdale naredbe za nesrpsko stanovništvo, kojim se nalaže da da svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima obilježe, a da po izlasku iz kuće stavljaju bijele trake oko rukava. 

- Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice - bila je poruka pročitana preko radija. 

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Nevladine organizacije, udruženja logoraša i roditelja ubijene prijedorske djece već godinama insistiraju da se u Prijedoru postavi dostojno spomen-obilježje za 102 ubijene prijedorske djece, ali gradske vlasti već dugo odbijaju to da urade.

Za zločine počinjene na prijedorskoj opštini do sada je doneseno 56 presuda i otkriveno je preko 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i bosanskih Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.