NIKO NI S KIM

Tri kandidata u utrci za načelnika: Bošnjačko rasulo u Srebrenici

Svoju kandidaturu za načelnika prvi je objavio Hamdija Fejzić, NiP i SDP „guraju“ Avdića, SBiH Đozića

Fejzić, Avdić i Đozić. Facebook

Alen Bajramovic

31.5.2024

Uoči svakih izbora neizvjesnost u Srebrenici pojačava razjedinjenost bosanskih političkih partija, naspram srpskih, koje su već najavile da će u utrci za načelnika ovog grada imati jednog kandidata.

Ko koga „gura“

Svoju kandidaturu za načelnika prvi je objavio Hamdija Fejzić, koji je odmah dobio podršku SDA, SDP, DF, NiP i Naprijed predlažu Muhameda Avdića, dok SBiH ima svog kandidata Faruka Đozića.

- Još nema dogovora, ali ima nekih „omekšavanja“ i naznaka da bi sve ove stranke trebale da podrže mene. Nisam se sam odlučio na to, ja imam podršku Udruženja žrtava genocida, dobio sam podršku i Ćamila Durakovića. Iza mene stoji 80 – 85 posto biračkog tijela, ali se miješaju neki koji bi da nešto izvuku ili „na mišiće“ proguraju - kaže Hamdija Fejzić za “Avaz”, te dodaje da ima informaciju da će predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ovih dana doći u Srebrenicu i otkloniti sve dileme.

Nema dogovora

Za sebe tvrdi da je nezavisni kandidat, na taj način se kandidirao i na prošlim općinskim izborima, te upozorava da svaki dan bez dogovora skraćuje period priprema za izbore.

- Bez jednog kandidata u Srebrenici nemamo nikakvih šansi. I s jednim će biti teško, ali s dobrim pripremama, s kojima kasnimo, imamo šansu. U decembru smo imali sastanak na kojem smo dogovorili da krenemo u januaru. Imali smo primjer u ovom mandatu, kad su predstavnici nekih partija učestvovali u legalizaciji odluke o izmjeni naziva ulica - navodi Fejzić.

Nećemo biti politički faktor

Fejzić je više nego jasan šta ovakvi politički odnosi mogu donijeti.

- Ako ovako ostane još četiri godine, onda nas nema u Srebrenici, nećemo biti politički faktor, jer ćemo ovakvim potezima umanjiti i broj odbornika - ističe Fejzić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.