U HAGU

Bećirović i Hamran: Ulazak u EU podrazumijeva i sistemsku borbu protiv korupcije i kriminala

Tokom razgovora konstatirano je da je Bosna i Hercegovina napravila veliki iskorak ka punoj saradnji s EUROJUST-om

Bećirović i Hamran. Predsjedništvo BiH

FENA

4.6.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović održao je danas sastanak s predsjednikom Agencije Evropske unije za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (EUROJUST) Ladislavom Hamranom, u sjedištu te agencije u Hagu.

Tokom razgovora konstatirano je da je Bosna i Hercegovina napravila veliki iskorak ka punoj saradnji s EUROJUST-om.

Bećirović je naglasio da će to značajno doprinijeti naporima Bosne i Hercegovine za jačanje borbe i suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije, što će imati poseban značaj u budućem pregovaračkom procesu s EU.

Dodao je da su, nakon odluke Predsjedništva BiH, ove godine zvanično otvoreni pregovori s Evropskom agencijom za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama (FRONTEX).

- Finaliziran je nacrt novog zakona o zaštiti ličnih podataka, koji uključuje nove direktive EK i koji je preduslov za stupanje na snagu EUROJUST sporazuma o saradnji. Također, sporazum će omogućiti Bosni i Hercegovini da imenuje tužioca za vezu u EUROJUST-u i pristupi svim operativnim instrumentima te agencije. Važno je da Bosna i Hercegovina, kao zemlja koja očekuje početak pregovora o članstvu u EU, pokazuje kredibilne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - poručio je Bećirović.

Hamran je istakao važnost uspostave prekograničnih partnerstava između službi koje se bave procesuiranjem teških krivičnih djela.

- Punom implementacijom sporazuma o FRONTEX-u i EUROJUST-u, Bosna i Hercegovina će u potpunosti početi koristiti evropske instrumente za jačanje borbe protiv teških oblika kriminala, što će biti korisno za sve građane Bosne i Hercegovine - zaključio je Bećirović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.