REAKCIJE

Miljan Kovač za "Avaz": Sabori su se sazivali prije 200 godina, kada narodi na Balkanu nisu imali slobodne države ni institucije

Njihovi današnji uzori su u Moskvi i Pekingu

Miljan Kovač. Facebook - RTRS

Alen Bajramovic

9.6.2024

Svesrpski sabor u Beogradu nije bio ništa drugo osim folklorni igrokaz, koji služi da bi se zamaskirale stvarne posljedice gubitničkih politika lidera Srba s obje strane Drine. Ovo je za "Avaz" izjavio novinar i politički analitičar iz Banje Luke Miljan Kovač, koji navodi da nije nikakvo iznenađenje što se u zaključcima izbjeglo govoriti o razdruživanju RS od BiH.

- Takvo nešto niko ko je iole informisan o političkim odnosima u ovom dijelu svijeta nije ni mogao očekivati - kaže Kovač.

Predsjednici RS i Srbije, dodaje, godinama vode politiku koja više sliči estradi, pa tako ni dometi sabora kao političko-estradnog događaja ne sežu dalje od podilaženja najnižim osjećanjima naroda.

- Takva politika je gubitnička iz dva razloga. Prvi je što ona pokazuje da Vučić i Dodik nemaju šta ponuditi građanima Srbije, odnosno RS, osim jednog etnonacionalističkog vašara, "busanja u prsa patriotska", jer oni kojima to nude spadaju među najsiromašnije ljude na evropskom tlu. Drugo, ovakve "politike" su gubitničke jer su pogubne upravo za Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod s obje strane Drine iza koga se oni skrivaju. Samo sazivanje nekog opštenarodnog sabora podsjeća na vremena od prije 200 godina kada narodi na Balkanu nisu imali slobodne države ni institucije pa su pravljeni opštenarodni sabori - ističe Kovač. Dok narod vraćaju u prošlost, cilj je što duži opstanak na vlasti, a to je moguće jedino populizmom i negiranjem svih civlizacijskih dostignuća, kao što su demokratija, ljudske i građanske slobode.

- Oni se ponašaju po principu jedan narod - jedan vođa, a dobro znamo ko se u prošlosti tim principom vodio i kako je na kraju završio. Njihovi današnji uzori su u Moskvi i Pekingu. Ne bih se usudio tvrditi koliki su stvarni uticaji Kine i Rusije na njihove politike, ali zasigurno je da i Dodiku i Vučiću više pašu ti nedemokratski režimi sa istoka nego oni zapadni. Jer samo takav poredak kakav je u tim istočnim "supersilama" njima garantuje doživotnu vladavinu, u kojoj niko neće postavljati pitanja kako su se oni ili njima najbliže okruženje obogatili dok njihovi podanici žive na ivici bijede. To je razlog što prije svega srpski narod i u RS i u Srbiji stalno guraju u konflikt sa zapadom i u izolaciju od strane zapada. Željezna zavjesa prema demokratskom svijetu za njih bi bila najbolji garant ostanka i slobodne vladavine svojim despotovinama - zaključuje Kovač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.