OTKRIO KO BI BIO IDEALAN

Softić negirao da će Sebija Izetbegović biti kandidat za gradonačelnicu Sarajeva

Softić se osvrnuo na pitanje hoće li SDA odustati od kandidata za načelnika općina u zamjenu za gradonačelnika

Safet Softić. Fena

N. H.

10.6.2024

Safet Softić, predsjednik Glavnog odbora SDA i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, govorio je o izborima koji su zakazani u oktobru, s posebnim fokusom na Sarajevo i na moguće promjene ako PDP dobije četvtog delegata. 

Softić se osvrnuo na pitanje hoće li SDA odustati od kandidata za načelnika općina u zamjenu za gradonačelnika, rekavši da je pitanje gradonačelnika vrlo važno u čitavoj priči.

Na pitanje da li je SDA spremna odustati od određenih kandidata, ali zauzvrat da traže "garanciju" prilikom izbora gradoanačelnika, kazao je: 

- To je međusobna podrška. Teško je razgovarati o takvom aražmanu, a da se ne uključi pitanje gradonačelnika. 

Dodao je da je SDA spremna na takav dogovor, a onda se osvrnuo i na to najčešće spomenuta imena ispred ove stranke za poziciju gradonačelnika, a to su Sebija Izetbegović i Faruk Kapidžić. 

- Postoji mnogo zlobe kada je u pitanju Sebija Izetbegović. Ja ne znam da se ona pojavila kao kandidat za gradonačelnika Sarajeva. Kada želite nešto da pokvarite, ubacite njeno ime kako bi se nešto tobože protumačilo. Ona nije bila ni u jednoj fazi razgovora i pregovora kandidat za gradonačelnika. U ovom političkom miljeu, ljudi vam stave taj teret i vi ga morate nositi. Kapidžić je neko ko ima pristojne reference za takvo mjesto i on je mogući izbor. Po mom sudu, jedan od boljih - naveo je Softić.

Rekao je da će SDA doći na sjednicu Doma naroda, pod uslovom da budžet bude na dnevnom redu, a komentarisao je i odnos snaga u slučaju da PDP dobije četvrto mjesto.

- Puno bi se promijenilo ako bi došlo do toga - naveo je on te potvrdio da bi se otvorili novi razgovori.

Softić je naveo i kako je uvijek "vrelo na političkoj sceni" te da su oktobarski izbori razlog da to bude nekoliko stepeni iznad prosjeka.

O izborima u Srebrenici smatra da probosanske stranke trebaju imati jednog kandidata. 

- Ne da trebaju, moraju imati - kazao je Softić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.