VELIKI PODUHVAT

Za podršku poljopoprivrednim gazdinstvima u općini Pale u FBIH iz budžeta BPK po 30.000 KM

Ovo je za nas veliki poduhvat i korak da se gradimo još više, što je i bio naš cilj

Ministar za privredu Bosanskopodrinjskog kantona. Fena

FENA

13.6.2024

Ministar za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Zijad Briga posjetio je danas dva poljoprivredna gazdinstva u općini Pale u FBiH te sa njihovim vlasnicima potpisao ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje kapitalnih projekata. SPP Eko Bašta i Opća poljoprivredna boračka zadruga „3xE“ dobili su po 30.000 KM za unapređenje djelatnosti.

Vrijedna porodica Imširović iz Hrenovice koja se dugi niz godina uspješno bavi poljoprivredom, dodjeljena sredstva će iskoristiti za izgradnju objekata za preradu voća i povrća.

Veliki poduhvat

- Ovo je za nas veliki poduhvat i korak da se gradimo još više, što je i bio naš cilj. Mi smo to radili na neki starinski način i pakovanje i sve ostalo i podrška će nam biti od velike koristi da poboljšamo kvalitet i količinu hrane koju proizvodimo na našem imanju – ističe vlasnica SPP „Eko bašta“ Indira Imširović.

Jednako vrijednu podršku dobila je i Opća poljoprivredna boračka zadruge „3xE“ na lokalitetu Datelji, koja se od od 2017. godine bavi uzgojem sitne stoke

- Imamo već oko 120 grla ovaca i kantonalno ministarstvo je prepoznalo naš rad i trud nakon što smo izrazili želju za nabavkom još priplodnih grla, jer imamo objekat i svu infrastrukturu. Neizmjerno smo zahvalni jer mnogo nam znači podrška kao mladoj porodici koja želi da razvije seoski biznis. Volimo da se bavimo poljoprivredom i volimo prirodu tako da smo ovdje ostvarili svoje snove – kaže direktorica Elvisa Škulj.

Ministar za privredu BPK Goražde Zijad Briga naglašava da je strateško opredjeljenje tog ministarstva podrška poljoprivredi i turizmu, s akcentom na novi pristup prema poljoprivrednim proizvođačima, posebno onima koji svojim trudom i radom predstavljaju svjetle primjere obezbjeđenja egzistencije i pomoć njihovim biznisima da postanu još veći. Po njegovim riječima, ovo je način da se obim i kvalitet poljoprivredne proizvodnje u BPK, podigne na znatno veći nivo.

Projekat kapitalnih ulaganja

- Danas finaliziramo projekat kapitalnih ulaganja u poljoprivredu temeljem Strategije razvoja poljoprivredne proizvodnje u BPK. Mi smo uradili srednjoročne i kratkoročne planove, analizirali dosadašnji način ulaganja i pokazalo se da treba potpuno novi pristup. Riješili smo da podržimo ljude koji su zaista svojim radom već ostvarili impresivne rezultate i pomognemo da unaprijede taj proces proizvodnje – kazao je Briga.

Naglasivši da je poljoprivreda najriskantniji oblik privređivanja on je ocijenio da se tu može i mora naći država da pomogne

- Vlada i Ministarstvo će pratiti ove ljude na putu njihovog razvoja dokle god budu spremni da napreduju, a krajnji cilj je da imamo hranu za potrebe Kantona i višak vrijednosti koji će se prodavati. Ovo su ogledni primjeri održivih projekata kojima želimo ohrabriti ljude i pokazati da se upornim radom i uz pomoć države može uspjeti. Zahvalan sam kolegama u Vladi i zastupnicima u Skupštini koji su prepoznali naše ideje sa bezrezervnom podrškom i ove godine godine mi imamo najveći budžet kada je u pitanju poljoprivreda u historiji kantona što nam daje slobodu djelovanja i veće mogućnosti jer pokazalo se da se malim sredstvima ne postiže nikakav efekat – zaključio je ministar privrede BPK Goražde.

Podsjetio je da je pri Ministarstvu formirana i Savjetodavna službu koja je spremna pružiti svaki vid podrške poljoprivrednim proizvođačima, kako u administrativnom dijelu tako i na terenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.