POMOĆ DOMOVINI

Uplate za prošlu godinu obaraju rekorde: Dijaspora poslala 5,7 milijardi KM

U 2021. godini ukupne uplate iz dijaspore iznosile su 4,35 milijardi KM. Najbolji pokazatelj razmjera egzodusa iz BiH

Za 307 miliona uplate veće nego 2022. godine. Avaz

Alen Bajramovic

23.6.2024

Informacija da je samo u prošloj godini bh. dijaspora u domovinu poslala iznos viši od tri godišnja budžeta Kantona Sarajevo ili nešto manji od entitetskog budžeta u RS, na najbolji način pokazuje razmjere egzodusa iz BiH, ali i potreba onih koji ostaju da žive u njoj.

Više od ulaganja

Prema podacima Centralne banke BiH, u prošloj godini ukupne doznake iz inozemstva iznosile su rekordnih 5,26 milijardi maraka i za 307 miliona su bile veće nego u prethodnoj godini. U 2021. godini ukupne uplate iz dijaspore iznosile su 4,35 milijardi KM.

- Svake godine doznake dijaspore rastu i to sigurno ne zato što dijaspora šalje više sredstava, već, nažalost, zato što naša dijaspora raste. I da, nažalost, doznake dijaspore su veće od direktnih stranih ulaganja - kaže profesor Internacionalnog Burch univerziteta Ermin Cero.

Domaća ekonomija

Dodaje da iznosi koje od svojih zarada u zapadnoj Evropi i drugim dijelovima svijeta odvajaju radnici iz BiH održavaju domaću ekonomiju.

- Međutim, problem će nastati s drugom generacijom dijaspore, gdje će uplate vjerovatno biti smanjene iz više razloga - zbog manje emocionalne povezanosti s domovinom, gubitka direktnih porodičnih veza, integracije te generacije u zemlju domaćina... To zahtijeva povećan angažman na identifikaciji faktora koji bi eventualno mogli kompenzirati potencijalni pad koji možemo očekivati - ističe Cero.

Kako usporiti odlazak

Slaže se s ocjenom da pitanje kako usporiti odlazak stanovništva gubi smisao u vremenima kada političari svako malo izazovu novu krizu, jer osnovni uzrok egzodusa iz BiH, koji se broji stotinama hiljada mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi, više i nema toliko veze s ekonomskom situacijom, koliko s osjećajem nesigurnosti i besperspektivnosti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.