BIZNIS

Zemlje Balkana od 2015. bez naplate rominga, čeka se saglasnost BiH

Potpisivanje sporazuma u septembru u Budvi

Redakcija

28.8.2014

Sporazum regulatornih agencija po kojem će 2015. biti ukinut roming za korisnike mobilne telefonije iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske bit će potpisan krajem septembra u Budvi, prenijele su danas podgoričke Vijesti.

"Besplatan roming će biti omogućen od početka naredne godine, jer je neophodno da države regiona potpišu prve sporazume, prilagode svoje zakonodavstvo toj novini, a lokalni operateri da se prilagode novinama", rekao je direktor Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore Zoran Sekulić.

Agencija je objasnila da je cilj ukidanje svih troškova rominga - za pozive, SMS poruke i prenos podataka. U Agenciji očekuju "moguće negodovanje" mobilnih operatera zbog manjih prihoda ukidanjem rominga.

Ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je ranije najavio da će krovni sporazum o uvođenju regionalne zone besplatnog rominga biti potpisan krajem septembra u Budvi.

Ljajić je rekao da je o tome već postignuta saglasnost vlada i telekomunikacionih tijela Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske i da je plan da im se uskoro pridruže Bosna i Hercegovina (BiH) i Kosovo.

Građani EU od 1. jula plaćaju roming 55 posto manje što je dio najnovije odluke o dozvoljenim roming tarifama i korak ka konačnom ukidanju te tarife, najkasnije do kraja 2015. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.