BIZNIS

Uprava za indirektno oporezivanje konrolira poslovanje TUŠ-a

Zbog ogromnog poreskog duga i pokušaja povrata PDV-a

S. DEGIRMENDŽIĆ

20.10.2014

Sve bh. firme koje su poslovale sa slovenačkom kompanijom TUŠ d.o.o. u opasnosti su od ogromnih gubitaka, odnosno postoji mogućnost da nikada ne naplate svoja potraživanja, jer je TUŠ u ogromnim finansijskim problemima I zatvorio je većinu svojih maloprodajnih objekata koje namjerava prodati – saznaje “Dnevni avaz” iz dobro obaviještenih izvora.

U međuvremenu, pojavila se informacija da je Тuš zvanično potvrdio da zatvara sve svoje prodajne objekte u Bosni i Hercegovini, a odgovornost za ovaj potez prebacuje na firme u BiH.

Na postojeće brojeve telefona registrirane na ime ove kompanije u BiH niko se već danima ne javlja.

No, kako saznaje “Avaz” razlozi zatvaranja ovog lanca koji je zapošljavao oko 600 radnika u BiH mnogo su dublji.

Kako saznajemo TUŠ ima ogromna dugovanja prema domaćim dobavljačima i prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

No, uprkos dugovanjima vlasnik ove kompanije, koji je prije desetak godina registrirao jednu, a prije četiri godine i drugu firmu skoro istog naziva u Bihaću, pokušao je još oštetiti državu BiH, tako što je putem firme koja nije dužnik pokušao izvršiti povrat PDV-a.

fotografija

Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, nije mogao potvrditi informacije o sudbini i namjerama TUŠ-a, no za “Avaz” je potvrdio da su o ovoj firmi otvorene određene istražne radnje.

Potvrdio je i da se provode povezane kontrole firmi TUŠ d.o.o. Plješevička bb Bihać i TUŠ – TRADE d.o.o. Plješevička 157 Bihać, te da TUŠ – TRADE trenutno duguje UIO više od 600.000 KM.

- Trenutni dug te kompanije je 678.916 KM.Ovaj obveznik ranije je podnio zahtjev za odgođeno plaćanje duga, koji je odbijen iz razloga što nije bilo elemenata osiguranja plaćanja tog duga i kontrola u toj firmi još traje – kaže Kovačević.

Neki od radnika već su se obratili Sindikatu trgovine radi pokušaja zaštite svojih prava, potvrđeno je “Avazu” u ovom Sindikatu.

Opširnije o ovoj temi čitajte u sutrašnjem printanom izdanju “Dnevnog avaza”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.