BIZNIS

UniCredit imenovala Lubomira Mitova za glavnog ekonomistu za Centralnu i istočnu Europu

Odgovoran za makroekonomska istraživanja

M.Kunarac

9.2.2015

UniCredit (UniCredit Bank AG) je imenovala Lubomira Mitova za glavnog ekonomistu za Centralnu i istočnu Europu (CIE), a on će tu funkciju obavljati od 2. marta 2015. godine.

Bit će odgovoran za makroekonomska istraživanja u Centralnoj i istočnoj Europi i predvodit će izvrsni istraživački tim UniCredita za ovu regiju. On se pridružio banci iz Instituta za međunarodne finansije (Institute of International Finance – IIF), Washington D.C., gdje je obavljao funkciju glavnog ekonomiste za europska tržišta u nastajanju.

Imenovanje podržava regionalno geografsko prisustvo UniCredita i lidersku poziciju u CIE, gdje je Grupa direktno prisutna u 14 zemalja kroz mrežu od približno 3.400 poslovnica, gdje uslužuje 23.000 međunarodnih korporativnih klijenata.

Erik F. Nielsen, glavni ekonomist UniCredita, kazao je da im je čast što se Lubomir Mitov odlučio pridružiti UniCreditu kao glavni ekonomista za Centralnu i istočnu Europu.

- Lubomir je izuzetno cijenjen ekonomista za oblast regije CIE sa dugim iskustvom i izgrađenom reputacijom. On je po svom iskustvu i spoznajama poznat investitorima iz cijelog svijeta koji su fokusirani na regiju Centralne i istočne Europe. U okviru svoje nove funkcije, pomoći će nam da dalje proširimo naše istraživačke sposobnosti diljem regije CIE i nastavimo zadovoljavati rastuće potrebe naših klijenata - kazao je Nielsen.

Lubomir Mitov, novi glavni ekonomista istakao je da mu je posebno drago što UniCredit ima vodeću poziciju u ekonomskim istraživanjima za Centralnu i istočnu Europu i ostatak Europe.

- Radujem se što ću se pridružiti timu u ulozi voditelja, posebno u vremenu kada je razumijevanje ovih regija izuzetno značajno za upravljanje rizicima mnogih naših klijenata i investicijskih strategija - kazao je Mitov.

Prije Instituta za međunarodne finansije, gdje je radio 18 godina, gospodin Mitov je radio kao stariji ekonomista u okviru misije Svjetske banke u Sofiji, Bugarska i Ministarstvu inostranih ekonomskih odnosa, Bugarska.

Stekao je doktorsko obrazovanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose. Tečno govori engleski, ruski, njemački i bugarski jezik. Autor je brojnih studija i radova o ekonomskim temama u zemljama u tranziciji. Mitov će odgovarati Eriku F.Nielsonu, glavnom ekonomisti UniCredita, a bit će pozicioniran u Londonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.