BIZNIS

Nakon grantova u projektu FARMA II: Andrići spremni za EU!

Peradarski kompleks “Andrić Farm”

Piše: H. ČALIĆ

30.1.2018

Bespovratnih 600.000 maraka itekako će dobro doći za 11 korisnika koji su godinama u peradarstvu BiH kako bi uz svoje učešće nabavili još savremeniju opremu i poboljšali konkurentnost. Jednom riječju, kako bi se sto posto pripremili za izvoz pilećeg mesa u EU. Sredstvima USAID-a i Vlade Švedske peradari su osokoljeni, zahvalni su, jer osjećaju da nisu sami.  

To je bio razlog da posjetimo jednog od korisnika ovih sredstava, povratničku porodicu Andrić u Tramošnici Donjoj kod Pelagićeva. Imali su nam na svom peradarskom kompleksu šta pokazati i čime se pohvaliti.

Duže staze

Glava kuće i vlasnik “Andrić Farm” Spasoja, njegovi sinovi Lazo i Predrag, supruga Mira, dvije snahe, nakon što su se vratili na svoj kućni prag, počeli su razmišljati kuda i od čega da krenu. Odluka je pala, krenuti u tov pilića u svojoj režiji, onako amaterski, sami proizvodili, sami prodavali, borili se... 

Otac i sinovi: Složna porodica napreduje

Od 2009. godine počinju razmišljati na duže staze, počinje kooperantska saradnja s “Brovisom”, grade se farme, ostvaruje se i saradnja s firmom “Madi” iz Tešnja, a danas se sva proizvodnja tovnih pilića isporučuje “Perutnini” u Srbac.

- Išli smo korak po korak. Ovo je odgovoran posao koji se isplati ako mu se ozbiljno priđe. Mi sada imamo pet farmi kapaciteta 660.000 komada pilića u šest godišnjih turnusa, i na taj način proizvedemo 1,4 miliona kilograma kvalitetnog pilećeg mesa – kaže Spasoja Andrić i napominje da, osim članova porodice, u farmama radi pet radnika.

Šesta farma

Andrići u narednoj godini planiraju sagraditi i šestu farmu za tov pilića kapaciteta 40.000 komada u turnusu i time će zaokružiti plan proizvodnje i isporuke. Oni tvrde da je peradarstvo isplativa grana poljoprivrede, pogotovo ako i država shvati, pa kao i USAID i Švedska vlada pomognu farmerima da budu konkurentni Zapadu i da potpuno spremni dočekaju izvoz pilećeg mesa.

Dobili 71.000 KM 

- Bilo je pomoći sa strane, od ministarstva RS, Ministarstva za povratak FBiH, sada i u projektu Farma II u kome smo dobili 71 hiljadu maraka. Na ovo mi ćemo uložiti stotinu hiljada KM, kako bismo kompleks dogradili i nabavili još opreme za tov. Svima smo zahvalni – kaže Andrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.